Boszniai tanároknak tartott továbbképzést a váci Magosfa Alapítvány

Magyarország Külügyminisztériuma NEFE programja támogatásával boszniai pedagógusok számára fenntarthatósági témában tartott továbbképzést a váci székhelyű Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány augusztus 23-24-én a Tuzla környékén található Banovici-Zlača helységben.

A képzés alapja az alapítvány gondozásában 2009-ben kiadott Fogyasztó kúra – környezeti nevelési modulgyűjtemény a fenntartható fogyasztásról című könyv, amiben 48 darab, a pedagógusok által használható óravázlat található, a hozzájuk tartozó háttéranyagokkal és fénymásolható oldalakkal. A könyv célja, hogy a diákok közelebb kerüljenek a fenntarthatósági elvekhez, annak fontosságához és mindennapi megvalósításához.

A boszniai képzést megelőzte a bosnyák partner (Centar za ekologiju i energiju) magyarországi látogatása, ami során a partnerek rögzítették a bosnyák nyelvre fordítandó modulokat, és ismerkedtek a fenntarthatóságra nevelés magyar lehetőségeivel.

Bosnyák nyelvre 10 anyag került fordításra, a főbb témakörök az ökológiai lábnyom, a Föld édesvíz készlete, növényi festékek, vadon termő ennivalók, mosás egykor és ma, helyi termékek, kenyér és kovász.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
VÁLASZTÁS: Negyvenkilencen versengenek a voksokért

A kétnapos képzés résztvevői Tuzla és környékének általános iskolai tanítói és természettudományos szaktárgyú (biológia, kémia, matematika, fizika tantárgyak valamint ökológia szakkör) tanárai voltak valamint az egyik iskola igazgatónője. A harmincfős csoport nagyon nyitott volt a képzés tematikájára valamint egymás tapasztalataira. A magyar nyelven elhangzott modul bemutatókat tolmács fordította bosnyák nyelvre.

Bosznia Hercegovinában a tananyag 30 százalékát a tanár választhatja meg az éves tanterv kialakításakor. A résztvevők elmondása szerint jelen képzés anyaga nagyban segíti őket ennek a 30 százaléknak az összeállításában, hogy környezettudatos témákban a korosztályi sajátosságokat figyelembe vevő érdekes anyagokkal tudjanak dolgozni munkájuk során. A képzés során kapott szóbeli, és a képzés végén kapott írásbeli visszajelzések szerint egy nagyon hasznos és gyakorlatias képzésre került sor, amit mindannyian nagy örömmel végeztek el, és már nagyon várják egy következő továbbképzés lehetőségét.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
A jövő szerdától egy sáv lesz használható az aluljáróban

Addig is, amíg erre sor kerül, köszönetünket fejezzük ki Magyarország Külügyminisztériumának, hogy lehetővé tette ennek a programnak a megvalósulását! ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!