Jelszavunk: éljen a kert! – februári teendők (Kuba: vissza a természethez – videó)

zöldségek hazaiEgyre többen kezdik újra hasznosítani ház körüli kertjeiket, mind többen ismerik fel az otthoni kertészkedés előnyeit, jelentőségét. Miért kellene nekem otthon veteményes, mikor a boltban mindent megkaphatok? – tesszük fel magunkban a kérdést. Nos, az otthon, általunk termesztett zöldség íze jobb, finomabb, beltartalmi értéke összehasonlíthatatlanul magasabb, mint a boltban kapható, vegyszerekkel kezelt, félérett állapotban leszedett zöldségeké.

Az otthon megtermelt zöldség sokkal egészségesebb. Arról nem is beszélve, hogy a növények gondozásával töltött idő a friss levegőn igen megnyugtató és kreatív tevékenység.

Kertünk egy napfényes, melegebb, félre eső részében érdemes tehát néhány sort felásni, és beültetni kedvenc zöldségeinkkel, önmagunk és gyermekeink egészsége érdekében. A természetben mindennek megvan a maga szerepe, feladata. Ha a veteményesben mi is az egyensúly fenntartására törekszünk, és ha betartunk néhány ősi alapszabályt, és praktikát (vetésváltás, egymást kedvelő növények társítása, védőnövények alkalmazása stb.), jóval kevesebb kártevővel számolhatunk, ugyanakkor egyes alternatív módszerek alkalmazásával (pl. mulcsozás) drága időt spórolhatunk és csökkenthetjük a nehéz kézi munkát is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Elindult a tájépítészek váci programja

Hogyan lehet vegyszerek nélkül zöldségeket termeszteni? Nos, egy boldog kertben alapkövetelmény a vegyszerek kizárása. Az általánosan használt vegyszerek (gyomirtók, permetek, műtrágyák) bizonyítottan szennyezik a talajt, ezzel vizeinket, rontják növényeink ellenálló-képességét, és nem utolsó sorban az emberi szervezetre is káros hatásúak. A régi időkben sem vegyi anyagokkal védekeztek az esetleges kártevők ellen, mégis virágzó, gazdag kertekről olvashatunk a régi krónikákban, feljegyzésekben (Lippay János: a Posoni kert, 1664).

Szerencsére jelenleg már rengeteg kipróbált és bevált – biokertészek által évtizedek óta eredményesen alkalmazott – környezetbarát termesztési mód van újra köztudatban és elterjedőben.

A Boldog Kert rovatban olyan hasznos információkkal, praktikákkal igyekszünk szolgálni, melyek abban segítenek majd, hogy veteményesünk ne csak egészséges éléskamránk, de kertünk dísze és büszkesége is legyen.

Kerti teendők februárban:

madáretetőKertünk madarai nem csak kedves látogatóink, de biológiai növényvédelmünk legfontosabb tagjai is. Kihelyezett etetőkkel, madárházzal a tél folyamán kertünkbe szoktathatjuk nálunk telelő, énekes madarainkat, akik aztán cserébe az év folyamán majd előszeretettel pusztítják kertünkből a nem kívánt rovarokat. Ügyeljünk arra, hogy ha elkezdjük az etetést, azt lehetőleg folytassuk is március végéig, április elejéig.

A téli, vitaminszegény hónapok után, már alig várjuk a zöldségek érkezését. Minél korábban elvetjük a magokat, annál előbb kerülnek majd asztalunkra. Érdemes hát merésznek lenni a korai vetéssel kapcsolatban.

Február végén, március elején, amint felolvadt a talaj, és rá lehet menni, szabadba vethetünk magról sárgarépát, petrezselymet. Jól bírja a hideget a hónapos retek, saláta, hagymafélék, spenót, és borsó.

Jó kertészkedést kívánok! További hasznos információkat talál a blogunkon: boldogkert.blogspot.com. (Váci Napló – Mészáros Péter Moha) ♦

 

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Váci konferencia a reneszánszról

Nézzen meg egy érdekes filmet arról, hogy a kubaiak hogyan találtak vissza a természethez, amikor a kilencvenes évek elején egyszer csak szétesett a gazdasági rendszer. Az olaj néhány évtizeden belül elfogy a világon, ezért van mit tanulnunk tőlük. Félő azonban, hogy a válságban majd a háborúk jelentik a politikusok gondolkodásában a megoldást és nem az együttműködés.

[embedplusvideo height=”402″ width=”500″ standard=”http://www.youtube.com/v/fLDwF6d076E?fs=1″ vars=”ytid=fLDwF6d076E&width=500&height=402&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=” id=”ep5900″ /]

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments