Testi-lelki harmónia: a jóga

bujangaAz utóbbi évtizedekben a jóga a nyugati világban egyre népszerűbbé vált, azonban a tanított jóga gyakran sajnos megmarad a fizikai szinten, az egészség megőrzésénél és a hajlékonyságnál. A jóga, rendszeres gyakorlás esetén, természetesen mindezt biztosítja, de mindenekelőtt út a mély önismerethez, ahhoz, hogy megtaláljuk és megvalósítsuk életünk értelmét, a belülről fakadó boldogsághoz, és egyre nagyobb tudatosságot ad életünk minden szintjén.

Vácon – csakúgy, mint minden más városban Magyarországon – egyre több helyen lehet jóga órákra járni. De vajon hogyan tudjuk kiválasztani a nekünk megfelelő jóga tanfolyamot? A legfontosabb kérdés, hogy eldöntsük, hogy mit kívánunk elérni a jóga révén, mi a célunk vele. Valamilyen testi betegségünkre keresünk íly módon gyógyírt, esetleg a stressz kezelésének egy módját látjuk benne, esetleg csak a testmozgás egy módja számunkra, vagy a jógát, mint az önfejlesztés, a spirituális fejlődés egy útjának tekintjük? Akármi is legyen a fenti kérdésekre adott válasz, mindenképpen fontos, hogy olyan helyen jógázzunk, ahol hiteles, a jóga több ezer éves hagyományához hű módon oktatják a jógát, ahol felkészült és több éves tapasztalattal, személyes megélésekkel rendelkező oktatók oktatnak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét a gyermekek védelme volt a téma a városházán

vio1Rendkívül fontos, hogy a jóga órák tematikája jól felépített legyen, hiszen bizonyos haladóbb jógagyakorlatok gyakorlása megfelelő szintű felkészülés nélkül nem kockázatmentes, ezért ajánlott olyan jógaiskolát keresnünk, ahol a haladó jógatechnikákat, mint például a fejállás, vagy légzési gyakorlatok (pranayama) csak több hónap elteltével tanítják, amikor az addigi gyakorlás eredményeképpen erre teljes mértékben felkészültünk.

Fontos, hogy a jóga tanfolyam gyakorlati és elméleti részből is álljon, vagyis a tényleges gyakorláson túl a jógához kapcsolódó ismereteket szerezhessünk, elmagyarázzák nekünk a különböző gyakorlatok hatásait mind a fizikai testünkre, mind az értelmünkre, a lelki világunkra.

2012-ben Vácon egy új jóga tanfolyam indult a Körösi Csoma Jóga Egyesület szervezésében. Az egyesület egyike azon kevés mai jógaiskolának, mely alapos, átfogó és mély képzést kínál a jóga és a meditáció terén, és amely ötvözi különböző ezoterikus hagyományok elméleti és gyakorlati részét, és számunkra, nyugati emberek számára is érthetővé teszi a jóga rendszerét.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Jövőálló hivatások, személyre szabott figyelem: benéztünk az Apor Vilmos Katolikus Főiskolára

A tanfolyam mottója: „A folyamatos átalakulás” vagy más szóval folyamatos szellemi fejlődés.

Az Integrál Jóga tanfolyamon a következőkről lesz szó:

• A fizikai, lelki, szellemi harmónia elérése
• Út az igazi önmegismeréshez, a spirituális felébredéshez
• A sprirituális elvek integrálása a mindennapi életbe
• A különböző jóga irányzatok, technikák harmónikus integrálása egy rendszerbe.

2013 év elején lehetőség van arra, hogy az emberek csatlakozzanak a tanfolyamhoz. Egy ingyenes nyílt óra alkalmával betekintést nyerhetünk a jóga gyakorlataiba, megtapasztalhatjuk ezek jótékony hatásait. (x)

PéterINGYENES NYÍLT ÓRA

Időpont: 2013. január 28. hétfő, 18.30 óra
Cím: Király Endre Ipari Szakközépiskola
Információ: Erdei Péter, 06-30-266-2425
Honlap: tantra-yoga.hu
Facebook: Ezoterikus Integrál Jóga Vác

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments