Váci szemétszállítás: tények és tévhitek

hóátfúvásSajtótájékoztató keretében mutatta be Tar György, a Váci Városfejlesztő Kft ügyvezető igazgatója Filó Andrást, a Váci Hulladékgazdálkodási Kft kinevezett vezetőjét és válaszolt a szemétszállítással kapcsolatos felmerült kérdésekre. Tájékoztatást adott a napokban kialakult hóhelyzetről is. Tar György elmondta: a városvezetéssel egyeztetve az egyik legfontosabb cél a lerakókba szállított hulladék mennyiségének csökkentése, a szelektív gyűjtés bővítése.

Hóeltakarítás

Vácnak 1995 óta szerződése van a Remondis Duna Kft-vel, amely megrendelés után a gépi úttisztítást végzi. A holding a hóeltakarítást most is megrendelte a cégtől, de már hétfőn azt tapasztalták – számos panasz alapján -, hogy fennakadások vannak, holott ők Vác összes utcájára kérték a szolgáltatást.

– Feltehetően a kapacitásaik miatt keletkezett ez a probléma, amit egyfelől írásban is jeleztünk és kedden megkerestem az ügyvezetőt is arra vonatkozóan, hogy szerda reggelre a közoktatási intézmények előtt biztosítsák a megközelíthetőséget. Ő erre ígéretet tett nekem, ugyanakkor azt látjuk, hogy továbbra is problémát jelent a hó eltakarítása a Remondisnak. Ezért kénytelenek voltunk külső vállalkozót bevonni – mondta Tar György.

A hóval kapcsolatos eddigi bejelentéseket továbbítják a megbízott vállalkozónak, és arra kérték a lakosságot, hogy a további problémákat a Remondis ügyfélszolgálatán jelentsék be.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Az autizmus világnapján helyezz kék papírvirágot az ablakba!

Kukaosztás

December 27. és 31. között kerültek kiosztásra az új szemetesek a gyűjtőpontokon. Bármennyire is problémát okozott az osztás és sok kritika érte a városvezetést, az edényzetek nagy részét – közel 80 százalékát – sikerült kiosztani. A lakosság türeleméért és segítségéért köszönetét fejezte ki Tar György. Mint mondta: gyors döntés kellett, mert a korábbi szolgáltató jelezte, december 31-vel beszedi a lakosságtól a szemeteseket.

Tar György és Filó András-szerk2

Tar György bemutatta a Váci Hulladékgazdálkodási Kft új ügyvezető igazgatóját, akit ő nevezett ki a közelmúltban. Filó András (képünkön balra) 10 évig a Pest Megyei Kéményseprő Vállalat igazgatója volt. Több diplomával is rendelkezik: mérnök, közgazdász és jogi végzettsége is van.

Aki még nem vette át szemetesét

Bár a hó lelassította a szemetesek kiosztását, arra kérik azokat az embereket, akik még nem kapták meg az edényzetüket, vagy tudnak olyanról, aki nem kapta még meg, mert idős, beteg, mozgásában korlátozott, azok ezt jelezzék az ügyfélszolgálaton a 06-30/433-8593-es telefonszámon. Filó András azt is elmondta, hogy bármilyen probléma esetén is ezt a számot kell hívni a jövőben.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy szemtanú feljegyzései - A Migazzi Zarándokház és a PüspökVác látogató és rendezvényközpont története a II. világháború előtt és után

Lakótelepi szemétszállítás

A lakótelepi 1100 literes edényzetek még nem teljes egészében kerültek lecserélésre a városban. Tar György elmondta: a Remondis-szal egyeztetve elsődlegesen a Földváry téren és Deákvár egy részén kerültek kicserélésre a szemetesek.

– Január 21-én érkezik meg a maradék edényzet. Nyilvántartásunk szerint a városban még 136 helyen van kint Remondis tulajdonban lévő 1100 literes kuka. Mi ezeket az ürítést követően ki fogjuk cserélni.

Külterületi szemétszállítás

A helyi képviselőivel a Váci Hulladékgazdálkodási Kft felvette a kapcsolatot és kérték, ha vannak észrevételeik, azt juttassák el hozzájuk.

– Szeretnénk – ahol lehet és engedik az útviszonyok – áttérni az új edényzetre. Ahol ez nem megoldható, ott maradna a zsákos szemétszállítás.

Hova kerül a váci szemét?

Felröppent a hír, hogy Vác szemetét Szolnokra szállítják. Tar György lapunknak elmondta: Vác Város Önkormányzata a Zöld Híddal kötött társulási megállapodás alapján kötelezettséget vállalt, hogy a társulás által üzemeltetett lerakókba szállítja a lakossági hulladékot.

– A jövőben is így történik, oda szállítjuk – mondta.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Lakossági fórum környezeti szennyezésről - Április 2-ig lehet kérdéseket küldeni

Kevesebbet olcsóbban

A lakosság 38 százaléka használ 1100 literes szemetest, ez főleg lakótelepekre jellemző – tudtuk meg. A fennmaradó 62 százalék rendelkezik saját edényzettel. Ezeket most 120 literesre cserélték le a korábbi 240 literesről. Aki kicsinek tartja a jelenlegi szemetesét, az kérhet nagyobbat is, de természetesen akkor a szemétszállítás díja is növekszik. Ezzel a lehetősséggel eddig nem sokan éltek.

Nem titkolt célja a városnak az, a kisebb edényzettel arra motiválják az embereket, hogy használják a szelektív hulladékgyűjtőket. A Zöld Híd Régiót pedig arra kérték, hogy a szelektív gyűjtőket rendszeresebben ürítsék.

Tar György azt is elmondta: a hosszú távú cél az, hogy egy mobil hulladék-előkezelővel kevesebb szemetet kelljen elszállítani Vácról, mert ezzel jócskán – megközelítőleg 30 százalékkal – csökkennének a kiadások.

Arról is beszélt, hogy bár a szelektív gyűjtők szemeteit egy autóba öntik össze, de attól az még a társulás telephelyén szétválogatásra kerül. (Váci Napló) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments