Donaueschingen: húsz éve fejlődnek a kapcsolatok

Donaueschingen_DonauquelleVác kapcsolata a németországi Baden-Württemberg tartományban található Donaueschingennel 1992-ben kezdődött. Árvayné Nemeskéri Márta tanárnő egy némettanárokból álló küldöttség tagjaként járt a városban és találkozott Bernhard Everke akkori polgármesterrel. Beszélgetésük során kiderült, hogy a település egy magyar várossal szeretne testvérvárosi kapcsolatot létesíteni. A választásuk Vácra esett.

1993-ban Bartos Ferenc, Vác rendszerváltás utáni első polgármestere és Bernhard Everke aláírta a testvérvárosi megállapodást. Az együttműködés évről évre mélyült, és gyarapodott. Kialakultak kulturális, sport, egészségügy területén is kapcsolatok, rengeteg barátság szövődött a két település polgárai között.

A húszéves jubileumra emlékezve hétfőn a városházán Ki tud többet Donaueschingenről? címmel vetélkedtek városunk hét középiskolájának tanulói. A versenyt a Pikéthy Tibor Konzi nyerte, második a Boronkay, míg harmadik a Madách gimnázium lett. Egyhangú volt a vélemény, hogy a jó testvérvárosi kapcsolat ápolásához elengedhetetlen a másik fél ismerete, amelyet évről-évre frissítenünk kell, erre is jó célt szolgált ez a verseny.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vasúti átjáró sorompójának hibája

A nyáron a német városban nagy szabású ünnepséget rendeznek a húsz éves évfordulón. Erre Vácról népes küldöttség utazik, csaknem mindenki ott lesz, aki sokat tett az elmúlt években a kapcsolatok fejlesztésért.

A cserelátogatások rendszeresek, a vigalomra szinte mindig érkeznek donaueschingeni fellépők, míg a szeptember végi ottani fesztiválra váciak is kiutaznak. A húsz éves évfordulóra rendezett ünnepségsorozaton is lesz kulturális műsor és készülnek egy váci tárlattal is.

A várost jelenleg Thorsten Frei vezeti, aki az idén ősszel indulni fog a Bundestag választáson a kereszténydemokraták színeiben. A fiatal politikust nagyon szeretik a városban, immár évek óta tölti be a polgármesteri tisztséget, legutóbb újraválasztották.

Hamarosan egy váci utánpótlás focicsapat is kiutazik testvérvárosunkba a nyári focitornára lapunk közreműködésével. (Váci Napló) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments