Részben a géneknek miatt lesz egy férfi „más”?

homosexuals_760790283Részben a géneknek tulajdonítható a homoszexualitás egy új kutatás szerint. A meleg férfiaknál megtalálták az orientációval kapcsolatos géneket, amelyek 40 százalékban járulnak hozzá, hogy homoszexuális lesz-e valaki.

A maga nemében eddigi legátfogóbb kutatás során Michael Bailey, a Northwestern Egyetem munkatársa 400 ikerpár génjeit tanulmányozta, hogy kiderítse, vannak-e olyan férfiak, akiknek a génjeik kódolják a homoszexualitásra való hajlamot – tudósított a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása.

Azt találta, hogy az X kromoszóma csúcsán megtalálható az a genetikai marker (Xq28), amely közös a meleg férfiaknál. „A szexuális orientáció nem választás kérdése. Az eredmények arra utalnak, hogy lehet szerepük a géneknek, ám nem kizárólagosan meghatározóak. Nyilvánvalóan más környezeti tényezők is szerepet játszanak” – kommentálta az eredményt a kutató.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Idén is elindult egyházmegyénkben a zöldellő kertek program

Noha az eredmények alapján egyszer kifejleszthetnek majd olyan tesztet, amellyel a férfiak szexuális orientációját már születés előtt szűrni lehet, mégsem lesz igazán pontos, mert az irányultság kialakulását más tényezők is befolyásolják – írja az angol lap cikkét idézve az informed.hu.

Bailey hozzátette: a „környezeti” nem keverhető össze a „társadalmival”, ami nincs a DNS-ben kódolva a születéskor, azt környezeti tényezőként emlegetik, és ebben rengeteg olyan dolog is van, ami nem társadalmi.

Olyan géneket még senki nem fedezett fel, amelyek a női homoszexualitással lennének kapcsolatban.

Tavaly egy kanadai kutatás azt derítette ki, hogy minél több bátyja van egy fiúnak, annál nagyobb eséllyel lesz meleg. Úgy vélték, a várandós nő immunválasza minden egyes terhességgel növekszik, amikor fiút vár, ezzel nagyobb lesz a valószínűsége, hogy a fejlődő magzati agyban nőies vonások alakuljanak ki. Minden egyes báty egyharmadával növelte a kisebb fiú homoszexualitásának valószínűségét.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ünnepi közlekedési rend

Richard Lane, a Stonewall Egyetem munkatársa szerint ezekben a kutatásokban közös vonás, hogy a szexuális orientáció biológiai gyökerére mutatnak rá, bár egyértelmű bizonyítékokra még várni kell. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments