Tippek: hogyan leplezzük le a hazugokat?

arc félig álarc mögöttLéteznek olyan emberek, akik igen jártasak abban, hogy észrevegyék, ha hazudnak nekik. Ehhez a képességhez észre kell venni olyan jeleket, amelyek arra utalnak, hogy az illető nem őszinte, például megváltozik a viselkedése, vagy túl sok részlettel szolgál.

Bár sok tanulás és tapasztalat kell ahhoz, hogy valaki professzionális szinten vegye észre a hazugságokat, egy átlagember is belekóstolhat ebbe a szakmába: az első néhány lépés nem is olyan nehéz.

Érdekes tippeket ad az informed.hu ahhoz, hogy miként kerüljük el a hazugságokat. Hogy ezek mennyire hatékonyak, azt ítélje meg ki-ki maga.

Keressen lehetetlen mozzanatokat. Ha hazugságra van gyanúnk, keressünk olyan pontokat, amik nem történhettek meg. Vannak olyan természetes reakciók, amelyek bizonyos helyzetekben mindenképpen bekövetkeznek. Aki lövést hall, automatikusan a zaj irányába néz. Aki pedig ezt tagadja, az hazudik.

Kérdezzen váratlanul.  Az emberek körülbelül 4 %-a nagyon jól hazudik. Amikor a hazugságot tervezzük, bonyolult hálót szövünk, egy jól átgondolt hazugságban nehéz rajtakapni az embert. Jó módszer hát, hogy olyat kérdezünk hirtelen, amire nem számít, ezzel talán sikerül összezavarni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Akár a minimális forrásból működő Pest vármegyei szervezetek is valóra válthatják projektjeiket a Tesco 15. alkalommal kiírt pályázatával

Hasonlítsuk a viselkedést a megszokotthoz.  A hazugság egyik legfontosabb jele a viselkedés megváltozása. Figyelmeztető, ha egy nyugodt ember izgatott, vagy egy általában szorongó ember különösen nyugodt. A megoldás: hasonlítsuk az illető viselkedését ahhoz, amit megszoktunk tőle. Ha furcsán viselkedik, akkor van valami a füle mögött.

Keresse a nem őszinte érzelmeket.  A legtöbb ember nem tud mosolyt színlelni. Az időzítéssel van hiba, túl sokáig tart, vagy más mimikákkal keveredik. Van, hogy a mosolyba harag vegyül, ez onnan látszik, hogy az ajkak vékonyabbak és kevésbé teltek, mint egy őszinte mosolynál.

Figyelje a saját érzéseit.  Az emberek legtöbbször benyomásokról vagy női megérzésekről beszélnek, de valójában a hazudó ember elnyomott érzelmeit észlelik. Ha nem látunk semmit, de úgy sejtjük, hogy hazudnak nekünk, az nem megérzés. Bővebben a 6. pontban.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Akár a minimális forrásból működő Pest vármegyei szervezetek is valóra válthatják projektjeiket a Tesco 15. alkalommal kiírt pályázatával

Figyeljük meg a mikroérzelmeket.  A mikroérzelmek olyan apró gesztikulációk, amelyek nem tartanak tovább egy huszonötöd másodpercnél. Ezek elnyomott érzelmekről szólnak.

Ha egy boldognak tűnő ember valójában ideges valami miatt, az arcán apró pillanatokig harag jelenhet meg. Attól függően, hogy félelem, düh, boldogság vagy irigység bántja, ezek az érzelmek megjelennek az arcán. Csak észre kell venni őket: az emberek 99 %-a képes megtanulni. hogy észlelje ezeket a jeleket, már egy óra gyakorlás után.

Keressen ellentmondásokat. Általános szabály, hogy egy nem passzoló hang vagy mozdulat hazugságra intő jel lehet. Akár az is lehetséges, hogy miközben igent mondunk, rázzuk a fejünket. Ilyenkor a mozdulataink ellentmondanak a szavainknak. Az ellentmondás lehet a hang és a szavak, a gesztusok és a hang, a gesztusok és a szavak között, vagy a mimika és a szavak között is.

Vegye észre, ha kényelmetlenül érzi magát az illető.  Ha nem tart szemkontaktust a beszélgetőpartnere, az eltér a normális viselkedéstől. A félrenézés, izzadás, szorongás mind a hazugság jele lehet.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Akár a minimális forrásból működő Pest vármegyei szervezetek is valóra válthatják projektjeiket a Tesco 15. alkalommal kiírt pályázatával

Túl sok a részlet.  Aki egy kérdésre túl részletesen válaszol, az annak is lehet a jele, hogy sokat gondolkozott a jó hazugságon, és alaposan felkészült arra, hogy kikerüljön a slamasztikából.

Vegye észre, ha igazat mondanak.  Fontos azt is észrevenni, amikor igazat mondanak nekünk, az emberek ugyanis igazmondás közben nem tudnak úgy viselkedni, mint akik hazudnak. A hazugság hátterében húzódó igazság választ adhat arra a kérdésre, hogy miért hazudnak nekünk.

+ 1 tipp: bízzon az emberekben.  Általában mi döntünk arról, hogy milyen hozzáállással éljük az életünket. Ha gyanakvóak vagyunk, nem lesz kellemes az életünk, de nem vernek át sokszor. Ha bízunk az emberekben, sokkal boldogabbak leszünk, de sokszor csőbe is húznak. Szülőként vagy barátként sokkal érdemesebb bízni, mint gyanakodni. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments