MA: Küzdjük le a félelmünket, adjunk vért a nyílt napon

vércsepp 2Sajnos nem elég aktívak a váci véradók. Egy szervezett véradáson ugyanis 40-50 fő jelenik meg, miközben Vác lakossága meghaladja a 30 ezret. Bár vérhiány nincsen jelenleg, mégis fontos lenne, hogy évente legalább három alkalommal adjon egy egészséges ember vért. Most egy nyílt nappal próbálják testközelből megmutatni, miért is nem kell félni, ha megszúrnak minket egy tűvel.

A nyílt napot, az Új Véradók Napját április 28-án, hétfőn reggel 8 órától délután 17.30-ig szervezi meg a Magyar Vöröskereszt és a Váci Területi Vérellátó. Remzső Monika a vöröskereszt munkatársa elmondta: ezen a napon azok is betekintést kaphatnak a véradásba, akik még soha nem adtak vért.

– Ezen a napon nem kell feltétlenül vért adni. Fel lehet tenni a kérdéseket, melyekre szakemberek válaszolnak. Bemutatjuk, hogy zajlik maga a vérvétel, akár egy szúrást is meg lehet nézni. Szeretnénk a véradással kapcsolatos misztikumokat, tévhitek, félelmeket eloszlatni  – mondta lapunknak Remzső Monika, aki szerint azért fontos, hogy vért adjunk, mert azt semmi mással nem lehet pótolni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Centrumban az egészség: sokszínű programsorozat a Királyban

A vért a 20. század eleje óta használják mikor is a különböző vércsoportok meghatározásának köszönhetően a donort és a beteget elfogadható biztonsággal lehetett párosítani. Azóta már gyógyítás nélkülözhetetlen kellékévé vált. A nagyobb műtéteknél, bizonyos életmentő kezeléseknél és a gyógyszerek gyártásnál is nagy szerepet játszik.

A véradáskor mindössze 4,5 dl vért vesznek le, általában a benne levő plazmával és sejtekkel (teljes vér), de lehet csak plazmát illetve vérlemezkét is adni.

Teljes vért, nők évente 3, férfiak 5 alkalommal adhatnak (Nőknek 2, férfiaknál 3 alkalmat ajánlunk évente, aktív év után akár fél év pihenővel. Emellett persze bármikor elkísérheted barátaid, ismerőseid véradásukra). Teljes véradások között legalább 56 napnak el kell telnie. Vérlemezke, illetve plazma hetente kétszer is adható.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Második gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetés Vácon - Egyházi és civil szervezetek találkozásai a helyi gyermekvédelemmel

Mire kell figyelni véradás előtt? Nem szabad zsíros ételt fogyasztani, viszont sok folyadékot kell inni és kipihenten kell érkezni.  A szúrás előtt egy több pontból álló kérdőívet kell kitölteni, amelyben a betegségeken kívül, a szedett gyógyszert, utazásainkat is fel kell tüntetni.   Az orvosi vizsgálat vérnyomásmérésből, szív – tüdő meghallgatásából, a nyaki nyirokcsomók tapintásából, a látható nyálkahártyák megtekintéséből áll. Ezt követi a vér hemoglobin (vérfesték) koncentrációjának mérése, és első véradóknál az előzetes vércsoport meghatározás.
 
Aki a részletekre kíváncsi, az hétfőn mindenképpen látogasson el a nyílt napra, a Váci Területi Vérellátóba, amely a Jávorszky Ödön Kórház mellett található. Ott minden kérdésére választ kaphat, és még segíthet is másokon. (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments