90 éve: Vácot is elérte a tornádó, öt ember meghalt

tornádóA felmelegedés miatt gyorsan változik a Föld időjárása. Szakmai vélemények szerint hazánkban is megszaporodhatnak a tornádók, amelyek a világ egyes tájain hatalmas pusztításokat okoznak. Nálunk jóval kisebb erővel ugyan, de lecsaphatnak lakott területekre is.

Magyarországon a legpuszítóbb tornádó 1924. június 13-án alakult ki. A forgószél Bia és Vác között söpört végig. A jelenség mindössze hat percig tartott, de ezalatt öten meghaltak, hatvanegyen megsebesültek, az okozott kár pedig a hatmillió aranykoronát is meghaladta.

Az írott történelem legveszedelmesebb tornádója 1925. március 18-án érkezett Missouriba. A neve „három állam tornádója” (Tri-State Tornado) lett, mert Missouri keleti részén, Illinois déli részén és Indiana délnyugati részén haladt keresztül, és több mint 350 kilométert tett meg. A három órán át tomboló tornádó 695 ember halálát okozta, 2027 sebesültet hagyott hátra, és 15 ezer otthont rombolt le

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz

Az 1970. november 8-án kialakult, Bhola névre keresztelt vihar a történelem legtöbb halálos áldozatával járó vihara. A mindössze III-as erősségű, közel 185 km/órás átlagos szélsebességgel kísért vihar, a Gangesz bangladesi deltájában több mint 500 ezer halálos áldozatot szedett. (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments