Váci keresztények is kiállnak Izrael mellett

Jeruzsálem-520Első európai csúcstalálkozóját rendezte Budapesten az Izrael Szövetségesei Alapítvány a hétvégén, a rendezvényen váciak is részt vettek.

A szervezet a zsidó-keresztény kultúrán alapuló parlamenti szintű kapcsolatokat mozdítja elő, kiemelve Izrael államának stratégiai, gazdasági, kulturális, tudományos és geopolitikai fontosságát az európai nemzetek számára. Világszerte azokat a parlamenti képviselőket és meghatározó politikusokat fogja össze, akik felekezeti hovatartozástól függetlenül támogatják a demokratikus zsidó államot, beleértve az ősi földjükhöz és történelmi fővárosukhoz, Jeruzsálemhez való jogukat; akik számára, pártállástól függetlenül fontos egy erős Izrael, egy valós stratégiai partner a Közel-Keleten.

100forint3

A háromnapos konferencia kiemelt kulturális eseménye volt a Hit Parkban vasárnap megrendezett Jeruzsálem Nap, melyen tizenkétezer vendég előtt felszólalt többek között Uzi Landau izraeli turisztikai miniszter és Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke, a világ egyik legbefolyásosabb embere is. A magyar kormányt Soltész Miklós államtitkár képviselte. A rendezvényre különböző pártcsaládokhoz tartozó parlamenti képviselők is érkeztek Hollandiából, Olaszországból, Svájcból, Spanyolországból, Svédországból, Finnországból, Portugáliából, Görögországból, Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából, Lettországból és Izraelből is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb elismerésben részesült dr. Horváth Ferenc a váci levéltár igazgatója

A zsúfolásig megtelt épületben ott voltak a váci keresztények is. A sofár hangja és egy jeruzsálemi videó indította el a rendezvényt, majd az ország legfiatalabb szimfonikus zenekara, a HIT Gyülekezete tagjaiból megalakult Vidám Szimfonikusok és a Kinnereth Kamarakórus magával ragadó programja következett.

A zenei blokk után Németh Sándor, a gyülekezet vezető lelkésze köszöntötte a résztvevőket, közöttük a társegyházak képviselőit is, és arra kért mindenkit, hogy imádkozzanak a napokban a Hamasz által elrabolt három fiatal jesiva-hallgató kiszabadulásáért. A lelkész többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a veszély, ami Izraelt fenyegeti, Európát is fenyegeti.

Ronald S. Lauder a magyarországi holokauszt 70. évfordulójával kapcsolatban elmondta: bár Hitler adta ki a parancsot, a gyilkosságokat magyarok követték el: a nyilasok, ez „az antiszemita banditákból álló szélsőséges csoport”. A Zsidó Világkongresszus elnöke felidézte: a 70 évvel ezelőtti budapesti borzalmak idején voltak fénysugarak is, például Raoul Wallenberg svéd diplomata, továbbá azok az egyszerű, templomba járó emberek, akik kockáztatták saját és családjuk életét a zsidók védelmében. Akkor is létezett jóság és valódi bátorság, és az igazi keresztények ma is különbséget tudnak tenni jó és rossz között – mutatott rá.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Csernák István könyvbemutatója Verőcén

A további felszólalók beszédeit követően,záróakkordként fergeteges zenei blokk következett, a vendégek közül többen táncra is perdültek. Felszabadult, örömteli hangulatban és jó reménységben zárult ez a felejthetetlen rendezvény. (Veres Mária)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments