Tisztább lett az Ipoly a Magosfa segítségével

Magosfa Ipoly-tisztítási akció3-530Immár hetedik alkalommal önkéntesek tisztították meg a szeméttől az Ipoly 40 kilométeres szakaszát.

A váci Magosfa Alapítvány által július 18. és 20. között szervezett akció célja az Alsó-Ipoly mente környezeti állapotának javítása, és a helyi lakosok, döntéshozók valamint az idelátogatók szemléletformálása, hasonló munkákra biztatása volt. A vízkészlet, azon belül az ivóvíz stratégiai szerepe folyamatosan nő a közeljövőben. Közös felelősségünk, hogy felkészüljünk erre az időszakra, és jó állapotba kerüljenek folyóvizeink.

Az első akciót 2005 nyarán szervezték meg, a Tiszta, egészséges Ipoly mentéért! szennyezőforrás felmérési és felszámolási projekt keretében. Azóta évről-évre megrendezik az Ipoly-tisztítást, általában 20-25 önkéntes bevonásával. Egy-egy akció során csaknem 100 zsák szemetet gyűjtenek össze a folyóból és partjáról. Munkájuk eredménye, hogy az évek során csökken a szemét mennyisége.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Deákvár 125" Kiállítás megnyitó a Deákvári főtéren

– A három nap során 7 hajóból álló csapatunk haladt végig a folyó Perőcsény, Haraszti-puszta alatti szakaszán. A mederből, illetve a part gyalogosan megközelíthetetlen részeiről gyűjtöttük össze a hulladékot, jellemzően műanyag-palackokat, nejlonokat, horgászati kellékeket, de “horogra akadt” DVD-lejátszó és autó első lökhárítója is. Az összegyűjtött szemetet hulladéklerakóba szállíttattuk el – tájékoztatta lapunkat Kelemen Zoltán.

Magosfa Ipoly-tisztítási akció2-530

Az Ipoly tisztításával a környezet állapota javul a kistérségben. Ez jó a helyi lakosoknak, hiszen tisztább, egészségesebb környezetben élhetnek. Előnyös a helyi önkormányzatoknak, ugyanis kedvezőbb lesz településük megítélése. Pozitív hozadéka lesz a turizmusból élők számára is, hiszen a tiszta kistérség növeli a turisták érdeklődését az Alsó-Ipoly mente iránt.

– Minden akció alkalmával törekszünk arra, hogy a szemétszedésen kívül más hasznos tevékenységet is végezzünk a térségben, továbbá a résztvevőkkel megismertessük a térség hagyományait. Céljainkkal összhangban tisztítottuk meg a gyomoktól, tájidegen fajoktól a térség tájértékei közé tartozó ipolytölgyesi Cserge-malom romjait és a mellette található pihenőhelyet, valamint tekintettük meg az ipolyszalkai tájházat, szerveztük Istvánfi Balázs dudakoncertjét – utóbbit nem csak önkénteseink számára!. (Váci Napló – fotók: Gieszer Richárd)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments