Viták a váci piarista gimnáziumban: tanárok jönnek-mennek

Piarista_GimnaziumHárom tanárt elbocsátottak a Váci Piarista Gimnáziumból, pedig korábban, színvonalas munkájukért a katolikus egyház alapította Szt. Gellért-díjban részesültek. Az elégedetlen szülők tehetetlenek, Vác belvárosában csakis egyházi fenntartású gimnázium működik.

A témáról a Magyar Narancs ír. A cikk szerint a Váci Piarista Gimnázium június 24-i tanévzáró értekezletén mindenki meglepődött, amikor a terem ablaka alatt százötven, fekete öltönyös öregdiák elénekelte Kodály Zoltán Szép könyörgés című művét. A volt piarista diá­kokból álló kórus három tanár elbocsátása ellen demonstrált ily módon. A nagyra tartott pedagógusokért a szülők és a diákok többször gyújtottak mécsest az iskola kapuja előtt – ­hi­á­­ba.

Futó Béla iskolaigazgató szerint a három tanár szakmai teljesítménye „igen pozitív” volt, de a pedagógus „a személyiségével megjelenik, nevel, formál”, és fontos, hogy milyen módon vesz részt a tantestület munkájában.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb polgármester-jelölt száll ringbe Vácon: a VVVE jelöltje dr. Csereklye Krisztina

„Ezeknél a tanároknál ez az oldal erősen hiányos volt, annyira, hogy ez az iskola működését veszélyeztette ebben a két évben, amióta én vezetem az intézményt. A munkáltatói jogokat az igazgató gyakorolja, elbocsátásuk az én döntésem volt az iskola vezetőségével és az iskola fenntartójával, a Piarista Tartományfőnökséggel egyetértésben. A Jóisten nagyon szereti ezt az iskolát, szeretném a szülőket megnyugtatni, hogy nagyszerű tanárok jelentkeztek az elbocsátottak helyére" – nyilatkozta a lapnak.

A Piarista Rend Magyar Tartománya fenntartásában és kezelésében hét gimnázium, egy szakközépiskola, négy általános iskola és két óvoda, hat középiskolai kollégium, egy egyetemi szakkollégium és egy főiskola van. Ezekben túlnyomórészt világi pedagógusok foglalkoznak a gyerekekkel.

A Magyar Narancs megkereste a tartományfőnökség illetékes vezetőit is, akik a lapnak elmondták, hogy a tartományfőnökség, mint a váci iskola fenntartója, folyamatosan figyelemmel kíséri az intézményben zajló folyamatokat, s ellenőrzi annak működését. Úgy látják, hogy az iskolában zajló változások együtt jártak fájdalmasabb, de alaposan átgondolt döntésekkel, amelyek a tanári kar összetételét is érintették. Ennek ellenére összességében pozitívnak ítélik meg az új irányokat, amik hosszú távon a diákok és tanárok érdekeit is szolgálják.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Vác Városért Választási Egyesület képviselő-jelöltjei az önkormányzati választáson

A cikk azzal zárul, hogy dőközben további tanárok távozásáról értesültek, s egyelőre még nem tudni, a régiek közül hány tanár hagyja el szeptember elsejéig a gimnáziumot. (Váci Napló)

szavazásra felszólító2

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments