Baleset, vagy szándékosság? Az apáca levágott ujjai

memento mori illusztráció-500Az érintetlen koporsóban két évszázada nyugvó nő két ujját levágták, és egy teleírt papírba csomagolva gondosan a lábaihoz helyezték. Mi történhetett a váci kriptában?

A váci Fehérek templomának kriptájából 265 természetes úton mumifikálódott emberi tetem került elő 1994-95-ben. Egyházi, de nagyobb részt polgári személyeket temettek ide 1731 és1841 között. A múmiák közül a legérdekesebb Tridentia Róza Ciánia porhüvelye, aki koporsója latin nyelvű felirata szerint „jámboran meghalt december 15-én az 1798. évben, élt 51 évet, 11 hónapot, 12 napot, a szűzek példaképe volt” – derül ki a Múlt-kor történelmi magazin őszi számából.

Ciánia apáca volt, rendi ruhájában fektették a koporsóba, kezeit a hasán összekulcsolták alájuk virágot, rájuk selyem masnit fektettek. Bal kezéről hiányzik a gyűrűs- és a kisujj, valamint a mutató- és középső ujj körömpercei. Amin viszont az exhumálást végző szakemberek megdöbbentek: a halott lábánál, írásnyomokat tartalmazó papírcsomag volt egy olvasóval áttekerve, a csomagban pedig ott hevertek a hiányzó ujjak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A táj portréja - Tükörkép

Ezek hasonló állagúak és színezetűek, mint a kéz, vagyis ugyanolyan körülmények között konzerválódtak. A rejtély megoldására több elmélet is született. Baleset során vesztette el ujjait, és belehalt a vérmérgezésbe. Valamiféle fertőzést kapott, amely miatt amputálni kellett a testrészeket, de még ezzel sem sikerült megmenteni az életét – írja Kristóf Lilla Alida.

A későbbi vizsgálatok azonban mindkét lehetőséget kizárták. Annyi biztos, hogy Ciánia koporsója a feltárásig érintetlen volt, ujjait már halála után távolították el, a maradványokon vágás, tépés, szakítás nyomai egyaránt látszanak. Ki tette és miért? Senki nem tudja. Lehet, hogy rablással állunk szemben, a tettes ilyen barbár módszerrel szerezte meg az elhunyt gyűrűjét… De miért csomagolta papírba és helyezte gondosan a koporsóba a levágott testrészeket? – teszi fel a cikkében a kérdést a Hír24.

Bár a papíron írás látszik, ez sem vezet közelebb a titok nyitjához, a töredékes, olvashatatlan szövegből egyetlen mondatot sem lehet összerakni. Szlovakizálódott cseh nyelven írták, és mindössze annyit lehet belőle kivenni, hogy valaki az összegyűjtött pénzével van eltemetve. Megállapították azt is, hogy a papírmaradvány egy nagyobb lap része, amelyen feltehetően hosszabb szöveg szerepelt.

Dacára az alapos kutatásnak, Tridentia Róza Ciánia számtalan kérdést hagyott nyitva. Mikor és miért távolították el két ujját? Ő írta a papírlapon látható szöveget? Egyáltalán a szövegnek van bármi köze az elhunythoz vagy a végtagmaradványokhoz? Egyszer talán megtudjuk… ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments