Uniós polgár is szavazhat, külföldi magyar is választható

szavazás - rajzCsak választójoggal rendelkező, nagykorú magyar vagy uniós állampolgár indulhat az önkormányzati választáson polgármesterjelöltként; az aktív és passzív választójoggal (vagyis a választás és választhatóság jogával) közvetlenül a szavazás megkezdése előtt is rendelkeznie kell a jelöltnek.

A választójog feltétele a nagykorúság, ez a 18. életév betöltése után mindenkit megillet (akit bírósági ítélet ebben nem korlátoz), a 16. életév betöltése után pedig házasságkötéssel lehet nagykorúságot szerezni.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán szavazati joggal kizárólag azok rendelkeznek, akiknek van magyarországi lakcímük, jelöltként viszont a külföldön élő magyar állampolgárok is indulhatnak – írja a hirado.hu.

Akit azonban a bíróság a jelölt nyilvántartásba vétele és a voksolás között jogerősen a választójogból kizár például azzal, hogy cselekvőképességet korlátozó vagy kizáró gondnokság alá helyez, vagy elrendelik kényszergyógykezelését, vagy jogerős bírósági ítélet születik, amelyben eltiltják a közügyek gyakorlásától, vagy esetleg megkezdi szabadságvesztés-büntetését, elveszíti választójogát, tehát nem indulhat a választáson. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments