Csökkenteni kell a műanyag zacskók használatát az EU-ban

műanyag zacskó-250A mai mennyiség felénél is kevesebbre kell csökkenteni a műanyag zacskók mennyiségét 2019-ig az Európai Unióban – közölte a brüsszeli Európai Parlament egyik szóvivője.

Az Európai Parlament és a Miniszterek Tanácsa képviselői között létrejött egyezség tervezete szerint 2019-ig az európai fogyasztóknak évente átlagosan legfeljebb 90 műanyag zacskót lenne szabad felhasználniuk fejenként a mai 200 helyett – mondta a szóvivő.

Azokról a műanyag zacskókról van szó, amelyeket a vásárló a szupermarket, a ruházati bolt vagy bármilyen más üzlet kasszájánál kap. Kivételt képeznek azok a vékony zacskók, melyekbe – többek közt – friss húst, halat, virslit, zöldséget, gyümölcsöt csomagolnak.

Ezt azzal magyarázzák, hogy a vékony műanyag zacskók tiltása esetén még károsabb anyagokat – műanyag tálakat, habszivacsot – használnának fel csomagolásra. A vastag, tartós műanyag szatyrokra sem vonatkozik a szabályozás.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ünnepi közlekedési rend

A műanyag szatyrok részben már fizetősek, sok helyen azonban még mindig ingyen adják őket. Az Európai Parlament egy statisztikája alapján 2010-ben minden uniós polgár átlagosan 200 műanyag szatyrot használt fel – írja a hirado.hu.

A zacskók, amelyeket gyakran figyelmetlenül eldobálnak, súlyos terhet rónak a környezetre. Akár évszázadokon át sem bomlanak le. Gyakran mikroszkopikus részecskékre oszlanak, amelyek mindenekelőtt a tengeri növényeket és állatokat veszélyeztetik – indokolta a megállapodást a szóvivő. A madarak és a halak belegabalyodhatnak a zacskókba, és meg is ehetik a műanyagot. „Az északi-tengeri madarak 94 százalékának gyomrában találtak műanyagot” – olvasható a brüsszeli hivatal egy közleményében.

Az egyezség alapján az évente fejenként maximum 90 darabos mennyiséget 2025-re 40 darabra kell mérsékelni, a cél külön-külön érvényes minden tagállamra. Alternatív megoldás, hogy minden műanyag zacskót pénzért árulnak, a tapasztalatok szerint így is el lehet érni a 2019-re és 2025-re kitűzött csökkenést.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Több mint 250 ezer ember küzd demenciával Magyarországon - Egyedülálló képzéssel segíti a betegeket ápolók munkáját a Johannita Segítő Szolgálat

Az egyezséget, amelynek támogatásáról az Európai Bizottság szerdán dönt, még a tagállamoknak is el kell fogadniuk. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments