Titokzatos eredetű csapdák rejtőznek a Dunakanyar közepén

Kőhalmok a DunánVíz alatt rejtőző nagyméretű kőhalmok veszélyeztetik az ország kiemelt turisztikai területei közé tartózó Dunakanyarban a csónakkal kirándulókat. A kupacok eredetéről nincs biztos információ, de a hirado.hu megkeresése nyomán a vízügyi igazgatóság azt ígéri, napokon belül utánanéz a problémának.

Rendszeresen okoznak hajóbaleseteket a Duna nagymarosi és kismarosi szakaszának parthoz közeli részén található kőkupacok. A nagyméretű rakások közül néhány alacsony vízállásnál előbukkan, de jelentős részük még ekkor sem látható, ami rendkívül veszélyes a vízen közlekedőkre – mondta a hirado.hu-nak Tumbász Tamás, a kismarosi Sügér Kajak-Kenu Sportegyesület titkára.

Központi Gyógyszertár Vác

A csapdák a Dunakanyar közepén, az ország egyik legkedveltebb és legforgalmasabb vízitúra-útvonalán helyezkednek el. A parthoz közeli, szigetekkel szabdalt sávban a tavasztól őszig tartó szezonban több ezer kiránduló, sportoló közlekedik kenukkal, kajakokkal, hosszú evezős keelboatokkal és motorcsónakokkal, amelyek mindegyikénél súlyos sérüléseket okozhatnak a leszórt nagyméretű kövek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Váci konferencia a reneszánszról

Magas vízállás idején az említett szakaszokon vízisíelők és jetskizők is megjelennek, akik, ha nem tudnak a sziklazátonyokról, szintén komoly veszélybe kerülhetnek. A váratlan akadályok nem csak alkalmatlanná tehetik a hajókat a továbbhaladásra, de akár borulással is járhat a velük való találkozás. Tumbász Tamás szerint rendre elő is fordulnak kisebb-nagyobb ütközések, amelyekben karcolódnak, repednek, törnek a hajók és az evezők, személyi sérülés azonban szerencsére eddig nem történt – írja a hirado.hu. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments