Bélyegeken jelentek meg a vácrátóti botanikus kert virágai

buharai nősziromA Nemzeti Botanikus Kert két virágáról, a buharai nősziromról (képünkön) és a bazsarózsacserjéről adott ki alkalmi bélyeget pénteken a Magyar Posta – tájékoztatta az MTI-t az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának osztályvezetője, tudományos gyűjteményvezető.

Kósa Géza kiemelte: a kutatóközpont és a Nemzeti Botanikus Kert közreműködésével készült alkalmi bélyegeken az ország legjelentősebb és leggazdagabb élőnövény-gyűjteményéből látható két darab.

A virágokat bemutatva a szakember elmondta: a Közép-Ázsiából származó buharai nőszirom 40 cm magasra nő, a sárga és fehér virágú növény április-május hónapokban virágzik, jól tűri a hideget, de kedveli a napfényt. „A tudományos nevében szereplő Iris a görög mitológia aranyszárnyú hírvivőjére, a szivárvány istennőjére utal.”

Központi Gyógyszertár Vác

A bazsarózsacserjéről kiemelte, hogy őshazájában, Kínában a virágok császárának tartják. Hozzátette: hazánkban május első felében nyílik, virágainak színe a hófehértől a rózsaszín és a piros különböző árnyalatain keresztül a feketés bordóig terjed.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb polgármester-jelölt száll ringbe Vácon: a VVVE jelöltje dr. Csereklye Krisztina

Kósa Géza felidézte: a Magyar Posta legutóbb 2013-ban jelentetett meg a Nemzeti Botanikus Kerttel kapcsolatos bélyeget, amikor Ujvárosi Miklós, a botanikus kert kialakításában nagy szerepet játszó professzor születésének 100. évfordulóját ünnepelték.

A 215 forintos értékben kibocsátott bélyeghez tartozó alkalmi borítékon a kertben található vízimalom, az alkalmi bélyegzőn pedig a setétlő iszalag stilizált rajza látható, a képeket Berta Ágnes grafikusművész tervezte – fűzte hozzá. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments