Indulnak a földárverések: a váciaknak is Érdre kell menniük

földárverésBudapesten és Pest megyében több, mint félezer helyrajzi számon nyilvántartott pályázható állami földterülethez juthatnak hozzá a helyben lakó gazdák – jelentette ki Tarnai Richárd szerdai érdi sajtótájékoztatóján.

Pest megye kormánymegbízottja kiemelte, a Földet a gazdáknak program keretében kizárólag azok pályázhatnak az állami földekre, akik ténylegesen földművelésből, mezőgazdaságból élnek.

A fővárosi és Pest megyei földárveréseket Érden, az Érdi Ipartestület épületében (2030 Érd, Alispán utca 8/A.) fogják bonyolítani, a magyar gazdáknak december végéig értékesítik a földrészleteket – mondta Tarnai Richárd.

Központi Gyógyszertár Vác

Tarnai Richárd hangsúlyozta, a Nemzeti Földalap a megyei kormányhivatal részére már átadta a 3 hektárnál nagyobb területek adatait. Elmondta, a gyakorlatban ez Budapesten és Pest megyében több mint ötszáz helyrajzi számon nyilván tartott, pályázható állami földterületet jelent. Licitálni az Érdi Ipartestület épületében lehet majd, az árveréseket a kormányhivatalok szakemberei segítik és a Nemzeti Földalap munkatársai koordinálják – olvasható a kormányhivatal közleményében.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Közösségünk kincsei - Vajda Lajos és Szentendre vándorkiállítás a váci művelődési központban

Tarnai Richárd tájékoztatása szerint a döntően szántó művelési ágba tartozó állami földterületek árverése várhatóan novemberben kezdődik, és néhány hét alatt lebonyolódik.

A kormánymegbízott hangsúlyozta, hogy a földárverésekről szóló kormányhatározat néhány nappal ezelőtt megjelent, az árverésen történő földeladás a Nemzeti Földalapról szóló törvényben benne van, erre korábban is volt mód. Kiemelte: a szabályrendszer lehetővé teszi, hogy átláthatóan, nyilvános keretek között történjen meg az állami földek értékesítése.

A törvény értelmében egy gazda maximum 300 hektárt vásárolhat, a programban helyben lakó gazdák indulhatnak, a licitáláshoz 10 százalék letéti összeg kell. Az árverés a piaci ár plusz 10 százalékról indul – mondta.

Tarnai Richárd emlékeztetett arra, több biztosíték védi a magyar állam érdekeit a spekulációtól, példaként említette a kormánymegbízott, hogy az árverésen helyben élő magyar állampolgár földművesek vehetnek csak részt, cégek nem. Ha egy terület nem kel el, azt újra meghirdetik, lefelé nincsen licit, felfelé viszont nincsen határ.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Váci konferencia a reneszánszról

Mint ismeretes, országosan a licit az 5,5 millió hektár magyarországi termőterület mintegy 7 százalékát, nagyjából 350-400 hektárt érint. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments