Tanácsok tűzijátékokhoz, a szilveszteri szórakozáshoz

tüzijátékAz ünnepek közeledtével elérkezik az önfeledt szórakozás ideje is, azonban ilyenkor sem szabad megfeledkeznünk a jogszabályi előírásokról. Fontos tudnunk a későbbi problémák megelőzése érdekében, hogy mely csoportba tartozó tűzijátékot birtokolhatjuk, használhatjuk legálisan – írja a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya kiadott közleményében.

A törvényi szabályozás a pirotechnikai termékeket 4 fő osztályba kategorizálja a termék kockázati szintje, valamint felhasználási módja (nettó hatóanyag-tartalom, biztonsági távolság, zajszint) alapján:

1. pirotechnikai osztály: nagyon alacsony kockázattal és elhanyagolható zajszinttel jár, melyet – beleértve az emberi tartózkodás céljára szolgáló épületek belsejét is – behatárolt területen való használatra szántak (pl. tortagyertya, recsegő, lepke, durranó-borsó);

Központi Gyógyszertár Vác

  1. pirotechnikai osztály: alacsony kockázattal és zajszinttel jár, valamint a szabadban lévő behatárolt területen való használatra szántak (pl. római gyertya, röppentyű, tűzforgó, vezetőpálcás rakéta, szikraszökőkút, vulkán);
  1. pirotechnikai osztály: közepes kockázattal jár, a szabadban lévő nagy nyílt területen való használatra szántak és a zajszintje nem ártalmas az emberi egészségre (pl. magas hatóanyag- tartalmú rakéták);
  1. pirotechnikai osztály: nagy kockázattal jár, kizárólag pirotechnikus által használható és kezelhető, valamint a zajszintje nem ártalmas az emberi egészségre.
  1. osztályú pirotechnikai terméket nagykorú személy december 28-a és 31-e között szabadon vásárolhat és 3 kg nettó hatóanyag- tartalmat meg nem haladó mennyiséget magánál tarthat. Ezen termékeket a használati- és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint december 31-én 18 órától a következő naptári év január 1-jén 6 óráig lehet felhasználni.

Az 1.és 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékek felhasználása:

  1. a) közintézményben, középületben, sportlétesítményben, egyházi intézményben, védett természeti területen és „C” tűzveszélyességi osztályba tartozó helyen, illetve rendezvény helyszínéül szolgáló nyilvános helyen pirotechnikus jelenlétében és irányításával használható fel;
  2. b) tömegközlekedési eszközön nem használható fel és csak zárt csomagolásban szállítható;
  3. c) magánszemély által közúti és gyalogos közlekedésre (például út, járda, híd stb.), kikapcsolódásra, szórakozásra, sporttevékenységre, szabadidő eltöltésére szolgáló területen használható fel – kivéve december 28-án 18 óra és a következő naptári év január 1-jén 6 óra közötti időtartam.
OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Vác Városért Választási Egyesület képviselő-jelöltjei az önkormányzati választáson

tűzijáték Budapesten2TILOS BOMBA ÉS PETÁRDA FELHASZNÁLÁSA!

Nem használható fel a hibás vagy lejárt felhasználhatósági idejű, 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék, melyet a vevő köteles a vásárlás helyére visszaszállítani, a forgalmazó pedig köteles azt térítésmentesen és a költség felszámítása nélkül visszavenni.

Tájékozódjanak a visszavétel határidejéről AZ ÁRUSÍTÓHELYEKEN: A fel nem használt vagy hibás tűzijáték terméket január 5-ig a vevő köteles a forgalmazónak visszaszállítani, aki ezt köteles térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni.

Ajánlásaink:

– a tűzijátékokat hatósági engedéllyel rendelkező kereskedelmi egységeknél szerezzék be, ahol felvilágosítást kérhetnek azok működtetésével kapcsolatban;

– ne próbálják megváltoztatni a tűzijátékok csomagolását, működési mechanizmusát;

– tartsák be a használati utasításban szereplő előírásokat;

– fokozottan figyeljenek saját és mások testi épségére, valamint vagyontárgyaira;

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Marton Zsolt megyéspüspök tárlatvezetése szombaton - Memento 30

– házi kedvenceiket megriaszthatja a zaj, ezért nem árt, ha elkerített, zárt helyen vészelik át ezt az időszakot;

– a nagy hatóanyagú termékeket ebben az időszakban is csak szakképzett, felhasználási engedéllyel rendelkező pirotechnikus vásárolhatja meg;

– CSAK A SZABADON FORGALMAZHATÓ 1., 2., 3. OSZTÁLYÚ TERMÉKET VÁSÁROLJÁK MEG, MEGBÍZHATÓ FORGALMAZÓTÓL!

A rendőrség az elmúlt évekhez hasonlóan idén is szigorúan ellenőrzi a rendelet betartását.

Azokkal szemben, akik petárdát jogosulatlanul birtokolnak vagy használnak fel, szabálysértési eljárás indul és 150 ezer forint pénzbírsággal sújthatók.

A szabálysértési törvény szankcionálja a pirotechnikai termékekkel kapcsolatos szabálysértéseket.

Engedély nélküli pirotechnikai tevékenység 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

  • Aki a pirotechnikai termékek előállítására, forgalmazására, tárolására, szállítására, felhasználására, megsemmisítésére, birtoklására vonatkozó előírásokat megszegi, 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
  • Azt a pirotechnikai terméket, amelyre a fentiekben meghatározott szabálysértést elkövették, el kell kobozni. ♦
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments