Boda Mária: Én is palóc vagyok, szinte „hazajárok”

Boda MáriaTöbb mint 10 éve, még 2004-ben írta alá Ipolyság és Vác a testvérvárosi szerződését. Azóta a kapcsolat  szorosabbra fűződött, köszönhetően többek között Mándli Gyula volt könyvtárigazgatónak. Még 2013-ban a Váci Madách Imre Gimnázium és az ipolysági Szondy György Gimnázium is barátságot kötött, azóta rengeteg programot szervezetek közösen. Boda Mária, az iskola tanára pedig nemrég a szlovák intézményben kezdett el tanítani, ezzel tovább erősítve a kapcsolatot.  Máriát régóta ismerem, hiszen osztályfőnököm volt a gimnáziumban, vele beszélgettem a jelenről és a tervekről.

– Sokan tartottak tőle, hogy Mándli Gyula könyvtárigazgató nyugdíjba vonulása után meglazul a szoros kapcsolata Vácnak Ipolysággal, mégsem így lett. Hogyan kerültél kapcsolatba a testvérvárossal és mikor? Milyen közös programjaitok voltak eddig?

Központi Gyógyszertár Vác

Mándli Gyulát nagyra becsülöm, többször dolgoztunk együtt. Többek között a váci Magyar-Finn Baráti Kör elnökségi tagjai vagyunk mindketten. Remélem, Gyula az ipolysági kapcsolatok ápolásában továbbra is segít.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Marton Zsolt megyéspüspök tárlatvezetése szombaton - Memento 30

2013-ban az ipolysági magyar tannyelvű Szondy György Gimnázium alapításának 100. évfordulóját ünnepelte. Ez volt az első olyan program, ahova a Váci Madách Imre Gimnázium képviselőit hivatalosan meghívták. Egy év múlva a Madách-napi pályázatokra az ipolysági gimnazisták is küldtek be pályaműveket, s mivel két tanulójuk díjat is nyert, a díjazottakat és tanáraikat meghívtuk az ünnepélyes díjátadóra. Itt kezdődött a barátság elmélyülése. Egyre többször vettünk részt egymás versenyein, rendezvényein. Sportolóink már visszatérő vendégei az Ipoly Kupának, idén a Madách lány röplabdacsapata 3. helyezett lett. Baráti Tomi ipolysági gimnazista pedig tavaly megnyerte a mi Madách szónokversenyünket. Fellépett már nálunk az ipolysági gimi énekkara, a Madách gimi színjátszó csoportja többször szerepet nagy sikerrel Ipolyságon. A Ságrafogó elnevezésű diákszínjátszó fesztiválon 2015 novemberében a szakmai zsűri nagy elismeréssel beszélt a Lakatos Ádám vezette váci diákszínkör produkciójáról.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb polgármester-jelölt száll ringbe Vácon: a VVVE jelöltje dr. Csereklye Krisztina

A teljes interjú a Váci Napló pénteki számában olvasható. (Furucz Anita) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments