A tűzoltók kalapáccsal verték alul-felül a dobozt

tűzoltók versenye Orosházán-700Harmadszor adott otthont augusztus 26-27-én a legerősebb tűzoltók versenyének Orosháza. A Toughest Firefighter Alive viadalon hagyományosan a legerősebb és a határaikat legszívesebben feszegető tűzoltók vettek részt.

A két nap alatt a több mint száznegyven versenyző egy tucatnyi, válogatottan nehéz feladatot oldott meg. A versenybírók között ott volt Vinkó Kornél váci tűzoltó parancsnok is.

Központi Gyógyszertár Vác

Az első napon, vagyis pénteken a gyopárosfürdői strandon álltak rajthoz a versenyzők: kezdésként tizenöt kilós műanyag kannát cipeltek (mindjárt kettőt is), majd átmásztak egy három méteres palánkon. Tekintettel arra, hogy munkanap volt, kalapáltak is, egészen pontosan ötven-ötven ütést mértek egy speciális doboz aljára és tetejére egy alig hatkilós kalapáccsal.

A tűzoltók napi rendszerességgel használnak a dugólétrát, a versenyen sem volt ez másként, két-két tagot kellett meghatározott távolságra elvinniük és felállítaniuk, majd levezetésként fűrészeltek, egy rönk mindkét végéről egy-egy karikát kellett lemetszeniük, kézifűrésszel. Ezen a ponton levehették a bevetési védőruhát, a sisakot, a kesztyűt és a csizmát, majd vízbe ereszkedtek és ott tettek egy tisztelgő kört két darab, egyenként húszkilós súllyal.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Deákvár 125" Kiállítás megnyitó a Deákvári főtéren

A hűsítő fürdő után nem volt egyéb dolguk, minthogy saját kezűleg megállítsák a digitális időmérőt.

Szombaton, vagyis a második versenynapon Orosháza főterén folytatódott a viadal – az első két feladatot az előző nap fáradalmait kellőképpen kipihent sportolók rögvest teljes védőfelszerelésben, légzőkészülékkel a hátukon, légzőálarcban teljesítették. Először a tömlőhúzás jött, majd (bár a szombat elvileg pihenőnap) ismét a kalapácsé volt a főszerep: egy sínpályára helyezett, hetvenöt kilós fémtömböt kellett egy tízkilós kalapáccsal ütve a meghatározott távolságra eljuttatni.

Ha ez megvolt, lekerült a légzőkészülék, ismét palánkot ugrottak a versenyzők, majd jött a bábus feladat, az egy felnőtt férfi súlyát képviselő alakot hatvan méteren át kellett húzni. Köztudott, hogy tűz esetén a normál lifteket nem szabad használni, vagyis a tűzoltók gyakran kényszerülnek lépcsőmászásra, nyilván a verseny sem maradhatott ilyesmi nélkül: az ezen a ponton még mindig fitt és kisimult arcú versenyzők kezükben egy-egy tizenöt kilós kannával felmentek egy mobilállványra, ott még felhúztak némi súlyt, majd kannástól visszatértek a talajra.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy szemtanú feljegyzései - A Migazzi Zarándokház és a PüspökVác látogató és rendezvényközpont története a II. világháború előtt és után

Ekkorra már annyira a magukénak érezték a kannákat, hogy nem tették le, hanem még egy kúszófolyosón is átvitték magukkal azokat. Ezután már csak egyetlen döntő momentum maradt hátra – leállítani az időmérést.

A célban sokan kidőltek, hiszen a verseny elképesztő kondíciót, kitartást és akaraterőt követelt a versenyzőktől, ami a nézők számára a látványosságot nyújtotta. A magyar abszolút győztes címet a nagyatádi Horváth Dániel tű. törzsőrmester nyerte el. (fotó: Baráth Ilona tű. főhadnagy – Békés MKI; Barcs HTP, Siófok) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments