Kiállítás a színházban: 1956 a színfalak előtt és mögött

1956-os-kep-budapestrol-700VÁCI NAPLÓ/kultúra (Fehérvári Fruzsina) ♥ A színésztársadalomnak az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiben való részvételére emlékező kiállítás nyílik a Váci Dunakanyar Színházban október 15-én szombaton 18 órakor.

A forradalom 60. évfordulójára létrehozott emlékbizottság támogatásával megvalósuló kiállítás megrendezésére Kis Domonkos Márk, a Váci Dunakanyar Színház igazgatója Lencsó László muzeológust kérte fel, akinek munkáit a Váci Dunakanyar Színház galériájában számos alkalommal láthatta már a színház közönsége.

Az ő nevéhez fűződik a korábbi Huszárik Zoltán emlékkiállítás, a színház születését, valamint a V4 Fesztivál és Színházi Találkozó eddigi történetét bemutató időszaki kiállítás is.

Érdekes és talán kevéssé ismert szegmense az 1956-os témakörnek a színésztársadalom részvétele, melynek bemutatására tesz kísérletet jelen kiállítás néhány széles körben ismert színésznek a forradalmi eseményekben játszott szerepét és sorsát nyomon követve. Nagyon széles spektrumot ölel fel, attól kezdve, hogy a Bessenyei és Sinkovits hazafias verseket szavalt, egészen odáig, hogy Nagy Attila egész Borsod megye vezetője lett és színész létére bizonyos dolgokat meg tudott akadályozni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szeretettel köszöntjük a szépkorú Csugányi Antalnét

Egy anekdota szerint Rákosi Mátyás is azt mondta, hogy a színészeket nem kell bántani. Nemzetközi védelemmel rendelkeztek, hiszen például Sinkovits Imrét, vagy Nagy Attilát külföldön is ismerték. A kivégzést elkerülték ugyan, de segédmunkásként dolgoztak, másokra börtönbüntetés várt, esetleg évekig mellőzöttek voltak. Hogy milyen mértékben, az változó, de a hétköznapi hősökhöz hasonlóan az ő életükben is mély nyomokat hagyott 1956.

A kiállítás ajánlott minden korosztálynak, azoknak, akik személyes tapasztalatokkal rendelkeznek, azoknak is, akik családi legendáriumból ismerik a történéseket, de a fiatal generációnak is, hiszen ezáltal emberközeli módon ismerhetik meg ezeket a sorsfordító eseményeket. ♦

Központi Gyógyszertár Vác

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments