Újraavatták az I. világháborús emléktáblát vasárnap

i-vilaghaborus-emlektablaavatasVÁCI NAPLÓ/a város ♥ Az I. világháborús emlékmű tavalyi átadása után, október 23-án, vasárnap a Fehérek temploma oldalfalára felkerült a háborúban elhunytak névsora is. Az emléktábla újraavatásán Fördős Attila polgármester emlékezett vissza a történelmi eseményekre.

A városvezető szerint sokan teszik fel a a kérdést, hogy miért éppen október 23-án avatják újra az emléktáblát. Milyen összefüggés van az I. világháború és 1956 között? Szerinte nagyon komoly kapcsolat van a két esemény között.

– A legújabb történészi kutatások arról szólnak, hogy 1916 decemberében, Ausztria-Magyarország és Németország megnyerte a háborút. Ezt követően békedelegációt küldtek Angliába és Franciaországba, azonban a békeszerződés nem jött létre, mert Anglia győzni akart. A szerződés szerint maradt volna minden úgy, ahogy a háborút megelőzően volt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét a gyermekek védelme volt a téma a városházán

Csakhogy itt nem ez volt a cél. A későbbi győztesek további elégtételt akartak venni és példátlan módon határokat húztak az egységes Kárpát-medencében is. És itt az összefüggés 1956-tal – mondta és hozzátette: ha 1916-ban ezt a békeajánlatot elfogadják, akkor biztos, hogy nincsen II. világháború, szovjet katonai jelenlét, nincsen Magyarországon kommunista diktatúra és nincsen 1956 sem.

A városvezető beszédében köszönetet mondott Horváth Ferencnek, Vác Város Levéltára igazgatójának, Buchwald Imrének és Klimász János kőfaragónak a tevékeny közreműködésükért.

Beszédét követően az egyházak képviselői – Beer Miklós megyéspüspök, Turai János, a Váci Zsidó Hitközség elnöke, Csuka Tamás nyugalmazott református tábori püspök és Detre János evangélikus lelkész – megáldották a 742 nevet tartalmazó emléktáblát.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét örökbefogadó és sétáltató nap szombaton a Zöld menedék telephelyein

Az I. világháborús emlékmű visszaállítását 1999 óta szorgalmazta Fördős Attila és Moys Csaba, aki korábban gyűjtést is szervezett azért, hogy az emlékmű méltó helyre kerüljön a főtéren. Most közreműködésükkel az emléktábla is a régi helyére került vissza. (fotó: Sándor Lajos)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments