Csatlakozz az európai kezdeményezéshez és nyerj díjat!

szelektiven-gyujtott-hulladek-700VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ Magyarország idén is csatlakozik az Európai Bizottság LIFE+ programja keretében megvalósuló Európai Hulladékcsökkentési Hét (European Week for Waste Reduction, EWWR) kampányhoz. Az Európai Hulladékcsökkentési Hét november 19-27. között kerül megrendezésre. Váciak csatlakozását is várják, a legjobb ötletek európai díjat nyerhetnek.

A program keretében a kontinens egészén önkéntesek saját ötleteiket megvalósítva hívják fel a figyelmet a hulladékmennyiség csökkentésének fontosságára, a termékek újrahasználatára, valamint a már hulladékká vált anyagok újrahasznosítására, azaz a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára.

A hét megvalósítását hazánkban az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatósága koordinálja.

A rendezvényhez való csatlakozás hat kategóriában történhet: államigazgatási szerv, hatóság; egyesület, civil szervezet; gazdálkodó, ipari szervezet; oktatási intézmény; magánszemély; egyéb szervezet (kórház, idősek otthona, kulturális központ, stb.).

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz

Az Európai Hulladékcsökkentési Hétnek minden évben van egy központi témája, idén ez a „Többet ésszel, mint csomagolással” gondolat. Ennek lényege, hogy kerüljük a felesleges csomagolás használatát, ne pazaroljuk erre egyre szűkösebb erőforrásainkat!  Ez jelentheti többek között a helyi termékek csomagolásmentes vásárlását, saját bevásárlótáska, kosár, doboz, üveg többszöri újrahasználatát, a hazai friss idénytermékek előnyben részesítését, a környezettudatos vendéglátást, azaz az eldobható műanyag poharak, evőeszközök használatának mellőzését.

Könnyen belátható, hogy a mindennapjainkba egyszerűen beépíthető praktikák ezek, melyek eredményeként csökken a kukában landoló drága és felesleges csomagolóanyag mennyisége. Ez a magatartás jelentős gazdasági előnyöket is magában rejt – természetesen az adott település, intézmény, szervezet, személy, szolgáltatás lehetőségeihez illeszkedve és a résztvevő személyekre szabva.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz

Az Európai Hulladékcsökkentési Héthez csatlakozni lehet a www.hulladekcsokkentesihet.hu honlapon keresztül bármilyen, a központi témához kapcsolódó ötlettel vagy bármilyen más kreatív, a keletkező csomagolási hulladék mennyiségét egyéb módon csökkentő ötlet megvalósításával és dokumentálásával. Saját ötlet híján az OKTF NHI munkatársai is tudnak – a fenti honlapon keresztül – megvalósításra váró ötleteket javasolni.

A legötletesebb, leghatékonyabb regisztrált akciókat idén is benevezik az Európai Hulladékcsökkentési Díjra, melyet a nemzetközi zsűri által kiválasztott legjobb európai kezdeményezések kapnak. A minden évben kategóriánként kiosztott díjért folyó versenyben az elmúlt években már kiemelkedően teljesítettek a magyar résztvevők.

Tekintettel arra, hogy a környezetünk védelme, a környezettudatos gondolkodás elsajátítása és a fenntarthatóságra való törekvés terén is a példamutatással lehet elérni a legjobb eredményt, arra kérnek mindenkit, hogy csatlakozzon a héthez saját, helyi kezdeményezésével, így mutatva példát másoknak is. ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz

 

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments