Horvát kőolajszállítás Vácon át Csehországba

baratsag_koolajvezetek_felujitas_2014_oktober_ipoly_hont-700VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Cseh-horvát kőolajszállítási szerződést írtak alá Prágában annak érdekében, hogy Csehország délről is hozzájuthasson a nyersanyaghoz az Adria kőolajvezetéken keresztül. A szállítás a Vác határát is érintő és két éve a felújítás után átadott csőhálózaton keresztül történik majd.

A Horvátországból érkező szállításokhoz a cseheknek meg kell egyezniük a magyarokkal is. A szóvivő szerint a cseh holding már tárgyal a magyarokkal, s azzal számolnak, hogy a kőolajtranzitról szóló szerződést jövőre aláírják.

Csehország jelenleg Oroszországból kap kőolajat az Ukrajnán át vezető Barátság vezetéken keresztül, míg a másik IKL/TAL kőolajvezeték az olaszországi Triesztből vezet Ausztrián és Németországon keresztül Csehországba. Ezt a két működő útvonalat egészíti ki majd jövőben a horvát-magyar útvonal – írja az MTI.

Az Adriai vezeték északi ága a Krk szigetén lévő Omisalj terminálból Horvátországon és Magyarországon át Százhalombattáig tart. Innen egy újabb vezeték Vácot is érintve szlovákiai testvérvárosunkba, Ipolyságba vezet, ahol csatlakozik ahhoz a Barátság vezetékhez, amely Csehországot is eléri Ukrajna felől.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ünnepi közlekedési rend

Az Omisalj terminálba tankerekkel szállítják az olajat a Közel-Keletről, Észak-Afrikából és a Kaszpi-tengertől. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments