K. J. monogram az olasz márványon

VÁCI NAPLÓ/a város (Furucz Zoltán) ♥ Az autózás sokszor unalmas, de nem teheti meg, hogy ne a saját szemével lássa azokat a márványlapokat, amelyeket a kamionra pakolnak. Az olaszok jó kereskedők, de ha nem tartja rajtuk a szemét, be-becsúszik egy-egy silányabb minőségű tábla is.

Amit megnézett és jónak tart, annak az oldalára filccel ráírja a monogramját: K. J. Klimász János kőfaragó mester szereti a márványt, de még jobban a váci homokkövet.

Már a beszélgetés elején, amikor rákérdezek, megdobban-e a köves ember szíve már csak a szó hallatán is, azt mondja: persze, de ha már választani lehet, a váci homokkő a szíve csücske. Szépen lehet faragni, tartós és a színvilága is melegebb. Ebből épült a fél város, a házak lábazata, sok helyen a fala.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb elismerésben részesült dr. Horváth Ferenc a váci levéltár igazgatója

A homokkő viszont hírhedten szerszámgyilkos. Az öregebbek még tudják, hogy belőle készült például a kaszakő is. „Ha mondjuk beég a gyémánt vágókorongunk, teszünk alá egy kis váci homokkövet, amelytől néhány perc munka után ismét penge éles lesz a szerszám” – mondja Klimász János.

A kövek királynője a márvány. A carrarai márvány világhírű, aki számít a szakmában, az mind előbb-utóbb személyesen is elzarándokol az olasz városba. A Toszkán hegyvidék e világhírű központjában minden májusban rendeznek nemzetközi vásárt, s ez Klimász János számára is kihagyhatatlan program.

Teljes riportunkat a Váci Napló december 23-án pénteken megjelenő, 2017-es naptárainkkal egybe csomagolt ünnepi számában olvashatják! ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments