Erre figyeljen, ha nem akar meglepődni a nyugdíján!

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Ki, mikor hogyan mehet nyugdíjba, mi a nyugdíjkorhatár és hogyan lehet megállapítani a szolgálati időt? Mit lehet tenni, hogy ne nyugdíj előtt derüljön ki, hiányoznak bizonyos szolgálati évek? Ezzel a témával is foglalkozott a Kossuth rádió Napközben című műsora.

Előre készülni kell a nyugdíjba vonulásra – mivel az ember ezt egyszer teszi meg, érdemes minél több figyelmet fordítani rá. Többek közt nagyon fontos, hogy a nyugdíjba vonulás előtt meg kell szüntetni a nyugdíjbiztosítási, illetve minden más, szolgálati idő szerzésére irányuló jogviszonyt, hogy a nyugdíj megállapítható legyen – hangsúlyozta Molnár Ágnes, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főosztályvezető-helyettese.

Dezse Tivadar nyugdíjszakértő szerint érdemes azt életpálya során kétszer, háromszor egyeztetni az számokat a nyugdíjbiztosítóval, vagyis időről időre tisztába tenni a nyilvántartásokban szereplő kereseti és szolgálatiidő-adatokat. Ez azért fontos, hogy ne a nyugdíj előtt fél évvel vagy két nappal derüljön ki, hogy valami nincs rendben, mert így körülményesebb lehet ügyintézés.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Csernák István könyvbemutatója Verőcén

Húsz év, de lehet kevesebb is. Az általános szabály szerint öregségi nyugdíjra a korhatár elérésével és legalább 20 év szolgálati idő megszerzésével válhat valaki jogosulttá, amivel az ügyfeleik általában tisztában vannak. Sokkal fogósabb kérdés, hogy ki mikor tölti be a nyugdíjkorhatárt, ugyanis annak mértéke folyamatosan emelkedik – a 65. évhez –, így minden születési évhez másik tartozik.

Molnár Ágnes hozzátette, hogy már 15 év szolgálati idővel is szerezhető, de csak résznyugdíj, amely mindenképp alacsonyabb, mint a 20 év alapján számítható nyugdíj – ilyenkor az átlagkereset 43 százaléka lesz a juttatás.

Folyamatosan változik a korhatár. 2017-ben azok mehetnek el öregségi nyugdíjba, akik a 63. életévük betöltését követő 183. napot elérik. 65 éves korukban először azok vonulnak öregségi nyugdíjba, akik 1957-ben születtek – tette hozzá Molnár Ágnes a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

Öregdiákok előnyben. A szolgálati időbe számít többek közt a munkaviszonyban, illetve a közalkalmazotti, közszolgálati, köztisztviselői, vagy fegyveres állományban, szakmunkásképzésben eltöltött idő, valamint az 1998 előtti felsőfokú nappali tagozatos tanulmányok periódusa is – akkor is, ha nem zárult diplomaszerzéssel.  A mostani egyetemistákra, főiskolásokra tehát nem vonatkozik a kedvezmény, de ők még annyira távol állnak a nyugdíjigényléstől, hogy elsősorban nem ők érdeklődnek a vonatkozó szabályozás iránt – jegyezte meg a szakember.

A külföldi idő is beleszámíthat. Ha valaki az Európai Unió több tagállamában is szerez nyugdíjra jogosító időt, akkor ezek az országok külön-külön kalkulálnak majd nyugdíjat a számára. Ha Magyarországon nem szerezte meg a szükséges 20 év szolgálati időt, akkor a más uniós tagállamban szerzett szolgálati időt is hozzászámolják, de csak a jogosultsághoz. Ha fennáll a jogosultság, akkor minden tagállam a nála megszerzett idő arányában fog nyugdíjat fizetni – hangsúlyozta.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Csernák István könyvbemutatója Verőcén

Nem csak a munkahelyi munka számít. A gyermekneveléssel otthon töltött idő, amikor az érintett bármilyen gyermekgondozással kapcsolatos ellátásokat kapott, szintén szolgálati időnek minősül, mert főszabály szerint ezekből a juttatásokból járulékot kell vonni. A szolgálati időt tehát úgy is meg lehet határozni, hogy az a járulékfizetéssel töltött idő, amibe beletartozik a gyed, a gyes vagy a munkanélküli ellátás ideje is – mondta Dezse Tivadar nyugdíjszakértő. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments