Már fizethetünk az új „kőkapus” ötezressel

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Sokan találkozhattak már az új két- és ötezerforintos bankjegyekkel, március 1-jétől ugyanis a Magyar Nemzeti Bank (MNB) forgalomba helyezte ezeket a címleteket.Néhány hónapja írtunk róla: sok váci úgy látta, az új ötezresen a Kőkapu rajza látható.

Már az első napon 1,6 millió darab 2000 forintos és 2 millió darab 5000 forintos bankjegy cserélődött le az új címletre. Ezek az értékek az egyes címletek forgalomban levő mennyiségének közel 7 százalékát érik el – derült ki az MNB közleményéből.

Az elmúlt hónapokban a készpénzellátási lánc szereplői megfelelően felkészültek a megújított 2000 és 5000 forintos bankjegyek forgalomba kerülésére. Alkalmassá tették a bankjegyfeldolgozó és bankjegybefizető gépeket az új bankjegyek elfogadására, emellett az ATM-ek nagy többsége is már csak új 2000 és 5000 forintos címleteket ad ki a készpénzfelvételek során – írja a Világgazdaság.

Az új ötezres azért lett sárga alapszínű, mert a felhasználók – kiemelten a lakosság – számára a bankjegyek használata során a legfontosabb szempont az egyes címletek egyszerű és magabiztos azonosíthatósága. Ezért a megújított bankjegysorozat képi megjelenését úgy határozta meg az MNB, hogy az egyes címletek egymástól markánsan és egyértelműen megkülönböztethetők legyenek.

Mint korábban megírtuk, az új 5000 forintos bankjegy terveinek nyilvánosságra kerülésekor sok váci úgy látta, azon a Kőkapu rajza is felfedezhető. Érdeklődésünkre azonban az MNB-nél elmondták: szó sincs erről, a rajzon a Lánchíd egyik pillére szerepel. Mindenesetre első ránézésre nem lehet megmondani, hogy egy híd egy részlete van a papíron, erre legfeljebb Széchenyi arcképe utal.

A jelenleg forgalomban levő – 2016 előtt kibocsátott – régi 2000 és 5000 forintos bankjegyeket 2017. július 31-ig lehet a kiskereskedelmi forgalomban felhasználni, ezt követően az MNB bevonja őket, s a készpénzes vásárlások alkalmával 2017. augusztus 1-jétől már csak az új címletekkel fizethetünk.

A régi bankjegyek a bevonási határnapot követően minden hitelintézeti és postafiókban három évig, a jegybankban pedig húsz évig, azaz 2037. július 31-ig díjmentesen átválthatók – azonos címletű – törvényes fizetőeszközre. (fotó: vg.hu)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments