Kísérlet: Kanadában ingyen pénzt kap több ezer ember

VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ Három éven át ingyen pénzt kap egy kanadai tartomány 4000 kiválasztott lakója. Az úgynevezett „alapfizetésről” szóló kísérletet Ontario tartomány néhány körzetében indítják el. Finnország már kísérletezik vele, Hollandia tervezi, Kanadában pedig ismét kipróbálják: Ontario tartomány néhány ezer lakosa 3 éven át kap majd kiegészítő „alapfizetést” a már meglévő, alacsony bére mellé.

Az Inforádió tudósítása szerinte ezzel a teljességgel ingyenes támogatással a fizetés körülbelül a duplája lehet. Például egy évente 10 ezer kanadai dollárt kereső személy további 12 ezret kaphat kiegészítésként az államtól. A támogatásra 18-tól 64 éves korig jogosultak az alacsony jövedelműek közül sorsolással kiválasztott polgárok.

A szerencsések havonta kapnak majd pénzt – bármiféle feltétel vagy kérdések nélkül.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ünnepi közlekedési rend

Finnországban januártól kap 2000 munkanélküli állampolgár havi 590 eurót. Hollandiában pedig két éven át összesen 250 polgárnak juttatnak majd havonta 1100 dollárnak megfelelő összeget.

Az ötlet ellenzői szerint ugyanakkor a legtöbb kísérletet a fejlődő világ kis falvaiban folytatták le, és így nem biztos, hogy hasonló eredményekre lehet számítani a fejlett országokban. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments