Már szabadságot kell kivenni az orvosi vizsgálatokra

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Az utóbbi három évben országszerte megnőtt a magán egészségügyhöz fordulók aránya, aminek egyik fő oka a hosszú várólista és a több órás várakozási idő az állami ellátásban. Egy felmérés szerint évente 1,5 nap szabadságot csak az orvosi vizsgálatok miatt vesznek ki az emberek. Nem véletlen, hogy megugrott az egészségpénztárakba az egyéni befizetés, hiszen így az adójóváírásnak köszönhetően 20 százalékkal többet költhetnek a tagok.

A magyar munkavállalók 75 százaléka úgy érzi, hogy a hosszú várakozási idők miatt csak akkor tud elmenni a szükséges orvosi vizsgálatokra, ha szabadságot vesz ki – derült ki az NRC-nek az OTP Egészségpénztár megbízásából készített felméréséből.

A kimutatás szerint a magyar munkavállalóknak meggyőződése, hogy a munka és az állami egészségügyi rendszer nem összeegyeztethető; a válaszadók háromnegyede úgy látja, hogy még egy egyszerűbb orvosi vizsgálat miatt is szabadságra kellene mennie.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vonat elé hajtott egy autós a vácrátóti átjáróban

A kutatásból kiderült az is, hogy az anyagi szempontok és munkahelyi kötelezettségek gyakran felülírják az egészségügyi megfontolásokat, hiszen a magyar dolgozók több mint harmada (38 százalék) állítja, hogy a munkája miatt nem tud minden olyan orvosi vizsgálaton részt venni, amin szeretne – mondta Studniczky Ferenc, az OTP Egészségpénztár igazgatója.

Kiderült, hogy a magyar munkavállalók évente átlagosan 1,5 napot töltenek orvosi vizsgálatokon. Ezeket a napokat a legtöbbször rendes szabadságként veszik ki, ahelyett hogy pihenéssel töltenék. Betegség miatt egyébként átlagosan 6,4 napot hiányoznak a munkából, míg a műtét és kórházi tartózkodás átlagosan 0,8 napot tesz ki. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments