Strasbourg: az idősebb nőknek is fontos a szex

VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ Szexuális diszkrimináció miatt találta bűnösnek az Emberi Jogok Európai Bírósága azt a három portugál bírót kedden, akik egy kártérítési ügyben azt a döntést hozták, hogy a nők számára a szex a korral elveszti a jelentőségét – írja a Telegraph, amelynek cikkéből az Index idéz.

Az ügy középpontjában az 50 éves Maria Morais áll, aki állítása szerint egy nőgyógyászati beavatkozás során elkövetett orvosi műhiba miatt 1995 óta nem tud rendes szexuális életet élni. Az ügyben pert is nyert, csakhogy a kórház 2013-ban sikeresen fellebbezett, melynek következtében a nőnek fizetendő összeg egyharmadát elengedték.

Ezt az ügyben döntő három bíró – két férfi és egy nő, akik az asszony ügyvédje szerint mindannyian 50 fölött voltak – azzal indokolta, hogy az ő korában a szex már nem olyan fontos.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz

A döntés nagy port kavart az országban, több tüntetést is tartottak miatta, egy női politikus pedig egyenesen a radikális iszlám jogtudományához hasonlította a dolgot. A strasbourgi bíróság döntésével szintén a nő mellé állt, állításuk szerint a bírókat előítéletek vezérelték és nem tartották tiszteletben a magán- és családi élethez való jogot. Mint írták, a döntés figyelmen kívül hagyta azt, hogy testileg és lelkileg is mennyire fontos a szexualitás a nők önbeteljesítéséhez, valamint más dimenziókat is.

Hozzátették azt is, hogy a bírók arra az általánosító feltételezésre alapozták a döntésüket, hogy a szexualitás nem olyan fontos egy kétgyerekes, 50 éves anyának, mint egy fiatalabb nőnek, ez pedig azt mutatja, hogy a portugál bírói gyakorlatban előítéletek uralkodnak.

A bíróság emellett két esetet is felhozott, ahol férfiak pereltek hasonló okok miatt. Ezekben az ügyekben a legfelsőbb bíróság úgy határozott, a két érintett számára óriási sokkot jelentett az, hogy nem tudnak többet szexuális életet élni és az önértékelésükön is rontott, ám itt egyáltalán nem vették figyelembe a korukat, vagy hogy volt-e már gyerekük.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz

A portugál hatóságok egyelőre nem kommentálták a döntést. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments