Nem gyógyítható, csak lassítható az új tüdőbetegség

VÁCI NAPLÓ/régió ♥  A tüdőráknál is veszélyesebb, gyorsabb lefolyású, végzetes betegség a Magyarországon is egyre többeket érintő ismeretlen eredetű tüdőfibrózis. Évente 500-600 új esettel kell számolni, a teljes betegszám Magyarországon 5000-6000-re tehető – mondta az InfoRádiónak Müller Veronika, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatóhelyettese.

A betegség jellemző tünetei közé tartozik a terhelésre jelentkező nehézlégzés, a fáradtságérzés, valamint a mély levegővételre jelentkező száraz, váladék nélküli irritáló köhögés. Néha találkozni az úgynevezett óraüveg-köröm megjelenésével, ez a körmök dudorodása, illetve nem az ujj folytatásában történő megjelenése.

Bár ez a betegség ismeretlen eredetű, úgy tűnik, hogy a tüdő regenerációjának egyfajta betegsége – emelte ki a szakember. A tüdőt érő különféle inzultusok, például egyszerű vírusos gyulladások, porártalmak, rossz levegő vagy bármi, amit az ember belélegez, mind apró sérüléseket hoznak létre, és utána nem tud úgy regenerálódni a tüdő, mint egészséges esetben.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

Az EU-n belül is nagy figyelmet kap az ismeretlen eredetű tüdőfibrózis, mert felismerték, hogy ez egy nagyon rossz prognózisú betegség. Müller Veronika felhívta a figyelmet a korai felismerés különös fontosságára, mert akkor jobbak a kilátások, és a ma rendelkezésre álló terápia akkor a leghatékonyabb.

„Nagyon sok adat szól amellett, hogy az ismeretlen eredetű tüdőfibrózis rosszabb kimenetelű, mint számos rákos megbetegedés. Fontos tehát, hogy azok, akik ebben a szörnyű betegségben szenvednek, komoly segítséget igényelnek. Ha korán felismerjük a betegséget, amikor még jó a tüdőfunkció, akkor ma Magyarországon is rendelkezésre áll két olyan gyógyszer, amivel a romlás ütemét lehet lassítani” – mondta a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatóhelyettese.

Idén először a nemrég alakult betegszervezettel szerveznek egy orvos-beteg találkozót a Semmelweis Egyetemen a Tűzoltó utcai nagy elméleti tömbben, 24-én, vasárnap 10-13 óra között.

Jön gyógytornász kolléga, aki megmutatja, hogyan lehet fenntartani az aktivitást még egy beteg tüdővel is
– ez nagyon fontos a szakember szerint. Lesznek természetesen előadások és a már oxigénterápiára szoruló betegeknek gyakorlati segítséget is nyújtanak. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments