Nem hízik el, aki sok diót és mogyorót eszik

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Csökkenthető a súlygyarapodás és az elhízás kockázata a dió- és a mogyorófélék rendszeres fogyasztásával. Egy tanulmányban több mint 370 ezer ember táplálkozási szokásait vizsgálták kutatók, és tapasztalataik szerint azok a résztvevők, akik több dió- és mogyorófélét fogyasztottak, kevesebbet híztak, mint a dió- és mogyoróféléktől tartózkodó társaik.

Azoknak, akik dió- és mogyoróféléket fogyasztanak étkezéseik során, sokkal kevésbé gyarapszik a súlyuk a legújabb tudományos tapasztalatok szerint. A közelmúltban jelent meg a European Journal of Nutrition online oldalon az a tanulmány, amelyben öt éven keresztül figyelték 373 ezer ember étkezési szokásait. A résztvevők 10 európai országból kerültek ki és 25 és 70 év közöttiek voltak. Életmódra, étkezésre és diétára vonatkozó adatokat gyűjtöttek a kutatók – írja a sciencedaily.com.

A tanulmány eredményeit többek között az WHO Rákkutató Ügynöksége (IARC) is értékelte. Az eredmények azért bírnak nagy jelentőséggel, mert korábban olyan tévhitek éltek a dió- és mogyorófélékkel kapcsolatban, hogy túl magas a zsírtartalmuk és rengeteget kalória van bennük, ezért nem ajánlottak azok számára, akik fogyni szeretnének. A mostani kutatási tapasztalatok azonban e feltevéseknek ellentmondanak.

A vizsgálatokkal megállapították, hogy a résztvevők átlagosan 2,1 kilogrammal gyarapodtak az öt év alatt. Azoknál, akik a legtöbb dió-és mogyorófélét fogyasztották, nem csak a súlygyarapodás volt kisebb, hanem a túlsúlyosság és az elhízás kockázata is 5 százalékkal alacsonyabb volt.

A kutatók az adatok kiértékelése után megerősítették, hogy a dió- és mogyorófélék nem elhízást elősegítő élelmiszerek. Ezen kívül számos egészségügyi előnnyel bírnak, és nem csak az egészség megőrzéséhez, hanem az idősek memóriafunkcióihoz is pozitívan járulnak hozzá.

E legújabb megállapítások azért jelentősek, mert első alkalommal mutatták be a dió- és mogyorófélék, illetve a testsúly közötti kapcsolatot. A kutatásban a földimogyoró, a mandula, a törökmogyoró, a pisztácia és a dió hatásait vizsgálták.

A kutatócsapat elemezte a több mint 373 ezer résztvevő étkezési gyakorlatát, táplálkozási szokásait és a testtömegindexükrõl szóló információkat. Az eredmények alapján a kutatók azt javasolják, hogy az emberek fogyasszanak gyakrabban dió- és mogyorófélét, mivel rengeteg energiát adnak, jó zsírokat tartalmaznak, megfelelő a fehérjetartalmuk és tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal is. Érdemes példuál az állati termékeket is a dió- és mogyorófélékkel helyettesíteni – állítják a kutatók. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments