Tavaszi baleset-megelőzési útmutató szülőknek

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Tavasszal felnőtt, gyermek egyaránt élvezi, hogy a téli bezártság után végre ismét kiszabadulhat a természetbe. A mozgás iránti vágy következményei azonban a gyermeksebészeteken is érzékelhetők. A jó idő beköszöntével a gyermektraumatológiai osztályokon gyakran megháromszorozódik a páciensek száma – tudtuk meg Kőnig Róbert gyermeksebész-szakorvostól, gyermektraumatológustól.

Kőnig Róbert szerint tavasszal, a jó idő kezdetekor ugrásszerű növekedés észlelhető a balesetek számában. Amikor az igazi tavasz kicsalogat mindenkit a szabadba, akkor háromszor annyian keresik fel traumatológiai problémával az ambulanciát– tette hozzá.

A gyermeksebész-szakorvos szerint az is közrejátszhat ilyenkor, hogy a gyerekek tanulási folyamata kicsit más, mint a felnőtteké.

Az öt-hat éves korosztály, amelyik már elvileg megtanulta, hogy kell mászókán mászni, vagy biciklizni, de a következő évben, a tél elteltével olyannyira kiesik a rutinból, hogy baleset lesz belőle. Ez tehát a rutintalanság. A másik baleseti faktor pedig az, hogy buzog bennük egyfajta bizonyítási vágy a szülők és társaik felé, meg akarják mutatni – mondta az orvos.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vonat elé hajtott egy autós a vácrátóti átjáróban

Kőnig Róbert kifejtette, hogy a gyermekek különböző életfázisaiban vannak bizonyos sérüléstípusok:

Négyéves korig a fejsérülésekkel találkozom a legtöbbször, az idősebbeknél jönnek a felső végtagi sérülések azért, mert védik a fejüket. A tinédzser korban pedig nagyon változatos képet látunk: vannak, akik extrém sportokat űznek, ott extrém sérülések láthatók – mondta.

A szakorvos szerint a szülőknek nagyon nagy felelősségük, és feladatuk van abban, hogy gyerekeik elkerüljék az esetleges baleseteket. Az első és legfontosabb feladat a példamutatás. Ha elvárom a gyermekemtől, hogy sisakban biciklizzen, akkor nekem is abban kell.

Akkor biztos lehetek benne, ha nem látom a gyermekemet, akkor is rajta van a sisak, mert ezt a példát látja a szüleitől – tette hozzá a szakorvos.

A következő nagyon fontos dolog, a megelőzés, ami beszélgetést jelent szülő és gyermek között.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Nagymarosi áprilisi programajánló

Mondjuk el újra a szabályokat, hogy mit lehet csinálni, és mit nem. Minél kisebbek a gyerekek, annál többször mondjuk el.

Kőnig Róbert szerint nem célravezető, ha úgy beszélünk a gyerekkel, mint a katonaságnál, mert az már egyfajta tiltás, amit a gyermekek természetüknél fogva nem fognak elfogadni. A szakorvos ehelyett azt javasolja, hogy példákkal meséljünk nekik, és közben világosítsuk fel őket, hogy az a szikla veszélyes, le lehet esni róla.

Ha leesel, meg fogod ütni magad, ha megütöd magad, akkor fájni fog. Ha végigvezetjük a gondolatot az ő szintjükön, akkor ők hamar felfogják és megértik, hogy mit miért kell csinálni – hangsúlyozta a szakorvos. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments