Rossz hír mindenkinek: megint rövidebb ideig élünk

Tavaly csökkent a magyar születéskor várható élettartam az előző évhez képest – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adataiból. A trend nem most tört meg, hanem már néhány évvel ezelőtt, 2013 után ugyanis gyakorlatilag megállt a várható élettartam növekedése.

Némi „vigaszt” nyújthat, hogy a halálozások 2015-ös és 2017-es megugrása (ami remélhetőleg csak egyszeri hatásként jelentkezik) Európában is visszavethette az élettartam növekedését, tehát a relatív pozíciónk nem igazán romlik, de már felzárkózás sincs – írja a portfolio.hu.

Központi Gyógyszertár Vác

Hosszú távon látszik az emelkedés mind a magyar, az európai élettartam tekintetében, de ahhoz, hogy valóban fel tudjunk zárkózni a nyugati országok várható élettartamához, nagyon komoly oktatási és egészségügyi reformok szükségesek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz

Nem alakul túl jól a magyar születéskor várható élettartam. Az elmúlt években lelassult a növekedés üteme, sőt, a friss adatok arról árulkodnak, hogy 2015 után 2017-ben is visszaesést mért a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Tavaly a nők várható élettartama 79 év volt, ami 0,2 éves csökkenés a 2016-os adathoz képest. A férfiak 72,4 évre számíthattak, vagyis gyakorlatilag nem változott a megelőző évi 72,43-hoz viszonyítva.

Mindezek tükrében már nem meglepő, hogy az együttes szám is kismértékben csökkent, tavaly 75,8 év volt.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments