A falusi és városi gyerekek játékairól mesélnek a múzeum új kiállításán

Kör, kör, ki játszik? – Falusi és városi gyerekek élete és játékai 1900-1980 címmel rendez kiállítást a Tragor Ignác Múzeum. A megnyitójára augusztus 9-én, csütörtökön 17 órakor kerül sor a Görög Templom Kiállítóteremben (Vác, Március 15. tér 19.). A tervek szerint a vendégeket Mokánszky Zoltán, Vác város kultúráért felelős alpolgármestere köszönti majd. A kiállítást Kovács Róbert színész, rendező, színigazgató nyitja meg.

„A mai gyermekek el sem tudják képzelni, hogy szüleik, nagyszüleik, dédszüleik generációja hogyan élt gyerekkorában, milyen tárgyi környezet vette körül, mennyiben formálta az iskola, mivel játszott egyedül, vagy közösségben, mikor mennyire tekintették gyereknek, vagy épp kis felnőttnek.

A múzeum kiállítása a 19. század végétől kezdődően mutatja be egy főváros közeli, gazdag oktatási hagyományokkal rendelkező kisváros, Vác és paraszti vonzáskörzete gyermekeinek életét. A kiállítás négy kiválasztott idősíkja a 19-20. század fordulója, a két világháború közötti időszak, az 1950-es, majd az 1970-es évek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Közösségünk kincsei - Vajda Lajos és Szentendre vándorkiállítás a váci művelődési központban

A látogatók számára két fiktív mesélő, egy váci, polgári származású fiú és egy Vác környéki, paraszti származású lány és leszármazottjaik történetén keresztül elevenednek meg az adott korszak történetei, melyek az alábbi témák köré csoportosulnak: a gyermek helye a házban és a ház körül, tanulás és munkába-nevelődés, öltözködés, játékok” – írja ajánlásában Csukovits Anita néprajzkutató, kurátor, aki Forró Katalin történésszel, múzeumigazgatóval közösen válogatta és rendezte az anyagot.

Az érdekesnek ígérkező kiállítás november 25-ig, keddtől vasárnapig, 10-18 óra között tekinthető meg. A kiállítást támogatta a Nemzeti Kulturális Alap is. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments