Elutasítás: most nem bővíti a testvérvárosok sorát az önkormányzat

Egy lengyel és egy görög település jelentkezett önkormányzatunknál nagyköveti támogatással azzal a kéréssel, hogy szeretnének Vác testvérvárosai lenni. A hétfői rendkívüli testületi ülésen azonban mindkét esetben elutasító döntés született.

Jerzy Snopek, Lengyelország budapesti nagykövete megkereséssel fordult Vác város polgármesteréhez és Beer Miklós püspökhöz. Levelében azt írja, hogy talált egy lengyel várost, amely éppoly régi és éppoly szép, mint Vác, Lengyelország egyik legszebb városa. Sandomierz az a város, mely Lengyelország legnagyobb folyója, a Visztula mentén fekszik és szintén püspöki székhely, melynek 25 ezer lakosa van.

A nagykövet hozzátette: a két város közötti együttműködés lehetőségéről Sandomierz püspöke, Krzysztof Nitkiewicz is tájékoztatást kapott, akinek doktori disszertációjának témavezetője Erdő Péter bíboros volt.

A görög kapcsolat ügyében Haupt Erik, Magyarország athéni nagykövete jelentkezett a városnál.
Levelében írja, hogy egy görögországi Széchenyi-emlékhely létesítése során szorosan együttműködtek Chalkida város önkormányzatával. Christos Pagonis polgármester többször kifejezte kívánságukat kulturális és gazdasági együttműködés mellett testvérvárosi kapcsolat létrehozására egy magyar várossal, lehetőleg Váccal. Chalkida (magyar neve Khalkisz) Közép-Görögországban, a görög fővárostól északra, mintegy ötven kilométerre fekszik, régi történelmi település.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Lakossági fórum környezeti szennyezésről - Április 2-ig lehet kérdéseket küldeni

A képviselők megvizsgálták az újabb testvérvárosi kapcsolatok kialakításának lehetőségét, de végül úgy döntöttek: erre most nincs lehetőség. Részben azért, mert Vácnak már van lengyel testvérvárosa, Zawadzkie, másrészt azért, mert így is nagyon szerteágazóak és kiterjedtek városunk külkapcsolatai (képünkön: a főtéri díszkút a testvérvárosi címerekkel).

Vác városának jelenleg 11 olyan testvérvárosa van, amellyel az együttműködést szerződés is rögzíti:

Järvenpää – Finnország
Deuil-La Barre – Franciaország
Donaueschingen – Németország
Givatayim – Izrael
Székelyudvarhely – Románia
Dubnica nad Váhom – Szlovákia
Ipolyság – Szlovákia
Técsõ – Ukrajna
Sariyer – Törökország
Otrokovice – Csehország
Zawadzkie – Lengyelország ♦

 

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments