Felmérés: drága a felsőoktatás, a diákok harmada inkább elmegy dolgozni

A szeptemberben felsőfokú tanulmányaikat megkezdők talán még nem is sejtik, hogy az elmúlt évek tapasztalatai szerint harmaduk nagy valószínűséggel anyagi okokból kénytelen lesz idő előtt akár végleg is megszakítani a tanulást. Az Oktatási Hivatal felsőoktatási jelentése szerint a hallgatók felének tandíjon felüli költségeit a családjuk állja, akiknek nagy része – az OTP Öngondoskodási Indexe szerint – nincs erre felkészülve.

Több tízezer diák kezdi el felsőfokú tanulmányait szeptemberben. Az egyetemi évek nem csak a tanulásban hoznak változást, a hallgatók egy része másik városban kezd független életet. A kérdés csak az, hogy ezt kik és miből fedezik a következő 3-5 évben?

Az Oktatási Hivatal felsőoktatási jelentése szerint a hallgatók tandíjon felüli költségeinek felét nagyrészt családjuk fedezi. Az elemzésből kiderül az is, hogy a nem kollégiumban vagy a szülőkkel élő diákok megélhetési költsége átlagosan havi 138.000 és 163.000 forint közé esik.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Akár a minimális forrásból működő Pest vármegyei szervezetek is valóra válthatják projektjeiket a Tesco 15. alkalommal kiírt pályázatával

Ezen felül kell még tandíjra költenie a költségtérítéses képzésre felvetteknek. Tekintve, hogy a magyar fizetések medián értéke nettó 170.000 forint körül mozog, az egyetemi diákévek komoly terhet jelenthetnek a magyar családoknak.

Az egész családot érintő magas anyagi terhek miatt ezért egyre többen kényszerülnek dolgozni a nappali tagozatos tanulmányaik mellett. Sőt, az Oktatási Hivatal felsőoktatási jelentéséből kiderül, hogy a diákok több mint 30 százaléka gondolja úgy, hogy kiegészítő kereset nélkül nem tudná folytatni a tanulást.

Bár végül sokan megoldják a tanulás melletti munkavégzést, a diákok egyharmada pénzügyi okokból tényleg kénytelen akár végleg megszakítani tanulmányait a diploma megszerzése előtt. A gazdasági területen tanulók esetében ez az arány jobb; nekik mindössze egyötödük hagyja ott a képzést azért, mert nem tudják fedezni a kiadásaikat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Akár a minimális forrásból működő Pest vármegyei szervezetek is valóra válthatják projektjeiket a Tesco 15. alkalommal kiírt pályázatával

Az OTP felmérése szerint a magyar családoknál még nem bevált gyakorlat a hosszabb távú pénzügyi tervezés: a legutóbbi felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek több mint 90 százaléka nem készít pénzügyi tervet maga és családja számára a következő 5-10 évre. A megtakarítási célok között pedig egyelőre kis arányban szerepel a gyermek taníttatásának anyagi biztosítása.

„Az OTP Öngondoskodási Index eredményei szerint a magyarok mindössze 9 százaléka tervez megtakarítani gyermeke vagy unokája taníttatására, miközben más felmérésekből látható, hogy a felsőfokú tanulmányok finanszírozásába a szülőknek be kell szállniuk. Már havi 5-10 ezer forintos összegek befektetésével 5 év alatt akkora összeg gyűjthető össze, amely több évre is fedezheti a diákok felsőfokú tanulmányok melletti megélhetési költségeit”– mondta Nyitrai Győző, az OTP Bank Megtakarítási Szolgáltatások Főosztályának igazgatója. ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Akár a minimális forrásból működő Pest vármegyei szervezetek is valóra válthatják projektjeiket a Tesco 15. alkalommal kiírt pályázatával

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments