Földváry téri lakótelep: ha penész van a lakásban, ne habozz tovább!

Anna a Földváry téren lakik, s kis lakásában újabban penészfoltok jelentek meg a falakon. A közösségi oldalon kért tanácsot másoktól, a kommentekből kiderült: nem csak ő tapasztalja ezt. Mivel sok családot érintő problémáról van szó, utánanéztünk, hogyan előzhető meg a penész kialakulása és főleg, hogy ha már ott van a falon, mivel kezelhető.

A szakemberek szerint a penész kialakulásának egyik leggyakoribb oka, hogy a lakótelepi lakásokban a szobában szárítják a kimosott ruhákat az emberek. Ez telente, amikor az ablakokat is zárva tartják, még nagyobb problémákat okozhat.

Írországban és a brit szigeteken például a ködös, esős időjárás miatt a penészesedés folyamatos problémát jelent, amelynek távol tartásában következésképpen komoly szakértelemre tettek szert a szigetlakók. Habár nálunk felesleges brit szokás szerint az ablaküvegbe kis ventilátort szerelni, hogy folyamatosan közvetlen szellőzést biztosítsunk a lakásnak, a tanácsokra mindenképpen érdemes figyelni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ünnepi közlekedési rend

A lakásokban megjelenő penész oka, hogy a normál szintről megemelkedik a levegő relatív páratartalma. Ha a páratartalom tartósan az egészséges szint fölött van, a levegő megnövekedett víztartalmát felvehetik a falak. Az így kialakuló nedves felület a penészgombák és más élősködők, így az atkák elszaporodásának is kedvez.

A szakemberek szerint a legjobb megoldás a folyamatos és hatékony szellőzés kialakítása. A műanyag nyílászárók esetében ezt nehezebb létrehozni, de nem lehetetlen. Ha ilyen gondokkal küszködünk, hívjunk szakembert, aki például kis szellőzőrácsokat szerel a műanyag keretbe.

Ha már megjelent a penész, akkor a leghatékonyabb a vegyszeres kezelés. Gyakorlatilag minden nagyobb áruházban számos fújós szer közül válogathatunk. Használatuk azonban fokozott figyelmet igényel, mert ezek általában nagyon mérgezőek.

Már kaphatók olyan falfestékek is, amelyek megakadályozzák, de legalábbis lassítják a penészfoltok kialakítását. Ha éppen festésre kerül sor a lakásban, ezt is vegyük figyelembe.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Idén is elindult egyházmegyénkben a zöldellő kertek program

És egy fontos figyelmeztetés: a penészgombák levegőben szálló spóráit ha akarjuk, ha nem, belélegezzük. Bár nem mindegyik spóra mérgező, szinte az összes irritálja a nyálkahártyákat. Emiatt egy idő után szemviszketés, orrfolyás, torokkaparás, köhögés jelentkezik. Ha pedig sokáig kitesszük magunkat a rossz levegőnek, akkor allergia, asztma, más krónikus légúti betegségek is kialakulhatnak.

De a penész bizonyítottan felelős lehet a bőrproblémák, a depresszió, néhány szív- és érrendszeri kórkép, illetve csont- és ízületi megbetegedésekért is. A legveszélyeztetettebbek a gyermekek, főleg az újszülöttek, hiszen a penész nemcsak allergiát okoz, de a többi allergénnel szemben is túlérzékennyé tesz. Így akár más típusú allergiák is kialakulhatnak miatta.

Ha pedig valamilyen okból legyengül az immunrendszer, akkor felnőtteknél egyes penészfajták a tüdőszövetet is megtámadhatják. Olyannyira, hogy a kialakuló penésztelepek akár halálos fertőzéseket is okozhatnak. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments