Méltó megemlékezés: átadták az idei városi kitüntetéseket

Méltón ünnepelte meg a város idén is az államalapítás ünnepét. Bár egy órával a megemlékezés előtt még egy kisebb zápor bizonytalanította el a szervezőket, mégis a kezdésre meg telt a püspöki palota előtti rész.

Idén Raffay Ernő történész volt szónok, aki az ünnep folytonosságára hívta fel a figyelmet.

-Mikor fiatal legény voltam, akkor azt mondták, ez az alkotmány ünnepe. Aztán hívták új kenyér ünnepének is, ami helytálló, de ezt rövid ideig használták csupán, a kommunizmus idején. Az augusztus 20-iki ünnepséget, ahány ember, annyiképpen közelíti meg – hangzott el.

Raffay Ernő történész

Mint minden évben, most is a városi ünnepségen adták át a kitüntető címeket. Idén a díszpolgári címet Brusznyai Margit kapta meg, aki mind tanári, mind karnagyi tevékenységével sokat tett a város polgárainak zenei fejlődéséért és a város hírnevének emeléséért. A kitüntetést betegsége miatt lányai, Patrik Judit és Inotay Nóra vették át Fördős Attila polgármestertől.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Isten maga az élet és ti a kórházakban ezt az életet szolgáljátok” - 20 éves a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi és Lelkigondozói Szolgálata

Több egyéni és közösségi Pro Urbe díjat is kiosztottak. Egyéni Pro Urbe díjat vehetett át Zubovits Győrkös Erzsébet, aki sokoldalú művészi tevékenységével hozzájárult városunk hírének, nevének öregbítéséhez, a kultúra városa méltó megszerzéséhez és megőrzéséhez.

Szintén egyéni díjban részesült dr. Szőnyi Mihály példamutató munkásságáért. A belgyógyász főorvos és háziorvos az orvoslást minden nap hivatásának tekintette. Tudásával és emberségével hozzájárult betegeinek gyógyulásához – hangzott el.

Ugyancsak egyéni Pro Urbe díjat vehetett át dr. Szalóki Tibor is, aki sokat tett a váci egészségügyért, a betegekért, a város nemzetközi elismertségéért sokat tett.

Pro Urbe díjban részesült még Galambos Péter, sporteredményeiért, életviteléért és példamutató magatartásáért is.

Egyéni díjban részesült még Kápolnai Jenő, a Váci Ifjúsági Fúvószenekar karmestere pedagógiai munkájáért és a város kulturális eseményeiben való aktív részvételéért.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb elismerésben részesült dr. Horváth Ferenc a váci levéltár igazgatója

Idén a közösségi díjat ketten vehették át, a Vox Humana Énekkar és a Váczi Néptáncegyüttes.

A díjakat minden esetben a polgármester adta át. A kitüntetetteknek szívből gratulálunk!

Az új kenyér megáldását idén Csuka Tamás nyugalmazott református tábori püspök végezte.

Az idei rendezvényen közreműködött még a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar, a Vox Humana Énekkar, Varga Donát énekművész, valamint a Váczi Néptáncegyüttes és a Váci Huszár- és Nemzetőr Bandérium. (fotók: Bell Márton)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments