Elmegyógyintézetbe került a láncfűrészes támadó

A Budakörnyéki Járásbíróság elrendelte annak a büntetett előéletű férfinak a letartóztatását, akit emberölés bűntettének kísérletével gyanúsít a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság. A bíróság a letartóztatás végrehajtását az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben rendelte el, nem véletlenül.

H. P. gyanúsított ugyanis 2013 év óta paranoid skizofréniában szenved, emiatt rendszeres gyógykezelésre szorul. Legutóbb 2018. május 7. és május 25. közötti időben kezelték e betegségével pszichiátriai osztályon.

A gyanúsított betegségéből adódóan gyakran fenyegette és szidalmazta családtagjait, és tört-zúzott az otthonában. A férfi bátyjával és annak élettársával, valamit édesanyjával együtt lakik egy háztartásban.

Szeptember 11-én a kora délutáni órákban ikertestvérével egy gödi ház építkezésén dolgozott. A sértettet észlelte a gyanúsított zavart viselkedést, ezért mondta neki, hogy másnaptól ne jöjjön dolgozni, inkább pihenjen. Ekkor azt közölte a bátyjával, hogy szeretne egy darab lécet elvágni a láncfűrésszel, azonban sértett ezt ellenezte.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Rács mögött a szüleit és nagyapját terrorizáló férfi

Ekkor háromnegyed kettő lehetett, mindketten az udvaron tartózkodtak, amikor a gyanúsított magához vette a nyomozás során bűnjelként lefoglalt láncfűrészt, azt beindította, majd a sértett felé indult és felé csapott a működő munkaeszközzel. A sértett hátrált, elbotlott és elesett, azonban a láncfűrész így is elérte jobb oldalon a hátát és a karját.

A férfi ekkor felállt, majd mindkét kezével – melyeken vastag munkavédelmi bőrkesztyű volt -, megragadta a láncfűrészt, azt ki akarta csavarni a gyanúsított kezéből. A dulakodás közben sikerült a láncfűrészen a féket behúzni, így a motor járása akadozott. A sértett dulakodás közben megkérdezte a gyanúsítottat, hogy mit akar tenni, mire a gyanúsított közölte, hogy „ők mondták, hogy téged meg kell ölni…”.

A sértett elengedte a fűrészt, és elfutott.  A gyanúsított egy darabig üldözte a sértettet láncfűrésszel a kezében, majd miután elfáradt, visszament az építkezésre. Megtámadott testvére értesítette a családját, akik hívták a mentőt és a rendőrséget.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Rács mögött a szüleit és nagyapját terrorizáló férfi

A gyanúsított cselekménye bebizonyítottság esetén emberölés bűntette kísérletének a megállapítására alkalmas – állítja az ügyészség.

„Az előzményi adatok alapján megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított családját – akik tanúként szereplenek az eljárásban – szabadlábon hagyása esetén megfélemlítené, illetve a gyanúsított korábbi elítélésére és a sértettel szemben tanúsított korábbi magatartására tekintettel az is megalapozottan feltehető, hogy a családtagjai sérelmére – a folyamatban levő büntetőeljárásra figyelemmel akár más személy sérelmére is – újabb, személy elleni erőszakos bűncselekményt követne el” – olvasható a kényszerintézkedés indoklásában.

A bíróság az indítványt megvizsgálta és megalapozottnak találta. A gyanúsított pszichiátriai betegségére tekintettel a letartóztatás végrehajtását az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben rendelte el az első fokú bíróság tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb azonban október 14. napjáig.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Rács mögött a szüleit és nagyapját terrorizáló férfi

A gyanúsított és védője a döntés ellen fellebbezést nyújtott be, így a végzés nem végleges, de végrehajtható. (képünk illusztráció)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments