Megvan az óraátállítás eltörlésének a menetrendje

Európában 2019-től megszűnne az évszakokhoz kapcsolódó óraátállítás, így a tagállamok szabadon dönthetnének arról, hogy a jövőben a nyári vagy a téli időszámítást kívánják-e alkalmazni állandó jelleggel. A jogalkotási javaslat igyekszik biztosítani, hogy a szomszédos országok egyeztessenek minden változásról, megóvva a belső piac megfelelő működését és elkerülve a széttöredezettséget, amit az okozna, ha egyes tagállamok továbbra is alkalmaznák az évszakokhoz kapcsolódó óraátállítást, míg mások elhagynák – derül ki a Portfolio által ismertetett bizottsági javaslatból.

Ennek értelmében jövő évtől megszűnne az évszakokhoz kapcsolódó óraátállítás gyakorlata, ezért már most felkérik a tagállamokat és a vállalkozásokat, hogy tegyék meg a szükséges előkészületeket.

A bizottság javaslata megszünteti az egész Európai Unióra kiterjedő szezonális óraátállítást;
egyértelmű és gyors ütemtervet határoz meg a változások hatálybalépésére vonatkozóan;
a tagállamok közötti összehangolt koncepció biztosítása érdekében ösztönzi a nemzeti és európai szintű konzultációt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Idén is elindult egyházmegyénkben a zöldellő kertek program

Az Európai Bizottság javaslata hamarosan az Európai Parlament és a Tanács elé kerül elfogadásra. A zökkenőmentes áttérés érdekében a bizottság javaslata alapján minden tagállam 2019 áprilisáig jelezni fogja, hogy az állandó nyári vagy téli időszámítást szándékozik-e alkalmazni.

A nyári időszámításra való utolsó kötelező átállásra 2019. március 31-én kerül sor. Ezt követően a téli időszámításra való tartós átállást választó tagállamok 2019. október 27-én, vasárnap egy utolsó szezonális óraátállítást alkalmazhatnak. Ezen időpontot követően az évszakokhoz kapcsolódó óraátállítás alkalmazására nem lesz mód.

Ezen ütemterv feltétele, hogy az Európai Parlament és a Tanács legkésőbb 2019 márciusáig elfogadja a bizottság javaslatát.

A magyarok körében az óraátállítás eltörlésének támogatottsága az ötödik legmagasabb az Európai Unióban. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments