Jótanács: utazzon kényelmesen a vonatokon

Az év végén és 2019 elején változik a vonatok közlekedési rendje. December 30-án és 31-én az ünnepnapi, január 1-jén a vasárnapi menetrend érvényes. Január 2-án, szerdán már a munkanapokon megszokott időpontokban indulnak a járatok. A menetjegyek vásárlásáról érdemes időben, akár több nappal előbb gondoskodni, illetve kihasználni az elektronikus csatornák igénybevétele esetén nyújtott kedvezményeket.

Az új év első munkanapja január 2., szerda lesz, ezért a vasúttársaság arra számít, hogy az utasok száma a január 2. és 4. közötti rövid munkahéten is magas lesz, főként a munkahelyre és az oktatási intézményekbe fokozatosan visszatérők miatt. A bérletváltás szempontjából január 4-e és 7-e lehet kiemelkedő, erre a pénztári szolgálat megerősítésével is készül a vasútvállalat.

A MÁV-START – a személy-, sebes- és gyorsvonatokon kívül számos InterCity-t is indít. Ezek a jelentős felkészülés és a megnövelt kapacitás ellenére – egyes népszerűbb utazási időpontokban – gyorsan megtelnek, ezért az InterCity-kre érdemes elővételben megvenni a menet- és helyjegyeket. A helyfoglalások figyelembevételével – a lehetőségekhez képest – az IC-khez plusz kocsikat kapcsol a vasúttársaság.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a menetjegyeket, helyjegyeket elővételben érdemes megváltani, illetve igénybe venni az internetes vagy a Vonatinfó mobilalkalmazásból elérhető jegyvásárlási lehetőséget is. Az okostelefonon, tableten is bemutatható e-vonatjegy előnye, hogy kényelmesen, sorban állás nélkül a nap 24 órájában meg lehet vásárolni, és 10 százalékkal olcsóbb a pénztárban váltott jegyeknél. Az automatából vásárolt vagy online vásárolt és automatából kinyomtatott jegyekre 5 százalékos kedvezményt nyújt a MÁV-START.

Érdemes a csúcsidőn kívüli – a menetrendi keresőben @ jellel jelölt – járatok között is keresgélni azoknak, akik rugalmasan tudják megválasztani az utazásuk időpontját. Az általában alacsonyabb kihasználtságú, csúcsidőn kívül közlekedő járatokkal ugyanis 20 százalékos kedvezménnyel lehet utazni tavaly decembertől, amennyiben legalább 100 kilométer távolságra online vásárolt e-vonatjeggyel veszik igénybe. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments