A veszélyekről beszélnek a váci rendőrök az iskolákban

Az Európai Unió tagállamaiban minden év február második keddjén rendezik meg a Biztonságos Internet Napot (Safer Internet Day – SID), melynek célja az internet veszélyeire, annak biztonságos használatára történő felhívás. A Váci Rendőrkapitányság immáron hagyományosan – ehhez a naphoz kötődően – tartja meg a Biztonságos Internet Hete programsorozatot, melynek keretében diákok számára kerülnek előadások megtartásra, az őket érintő és internethez köthető veszélyekről.

Február 4-10. között a váci Földváry Károly Általános Iskolában és a Szobi Fekete István Általános Iskola Vámosmikolai Tagiskolájában hallgathattak meg a korosztályuknak megfelelő kérdésekben figyelemfelhívó előadásokat az ott tanuló diákok. Ezúttal 14 előadás került megrendezésre, de az Internet Hét lezárultával sem szakad vége a kampánynak. A tanév során a lehető legtöbb iskolába igyekszik a Váci Rendőrkapitányság eljutni és a diákok figyelmét felhívni a rájuk leselkedő veszélyekre.

A rendőrök az eddigi tapasztalatok alapján kérik, senki ne feledje a legfontosabb szabályokat:

– Óvja számítógépén tárolt adatait, biztonságos környezet megteremtésével és tudatos internethasználattal.

– Ne adja meg senkinek felhasználói nevét és jelszavát!

– Közösségi oldalon ne legyen nyilvános a profilja, a személyes adatait, a megosztott tartalmakat csak az ismerősei láthassák!

– Más által is használt számítógépen – ha befejezte az internet használatát – minden esetben jelentkezzen ki a közösségi oldalról, levelezéséből!

– Legyen óvatos az önnel kapcsolatba lépni kívánó idegenekkel, hiszen nehezen ellenőrizhető valós személyazonosságuk!

– Mindezekre hívja fel gyermeke figyelmét! Kövesse nyomon gyermeke kikkel tart fent kapcsolatot az interneten, milyen oldalakat látogat.

– Gyermekek védelme érdekében használjon szűrő szoftvereket, gyermekbarát beállításokat!

– Amennyiben káros tartalmat észlel, tegyen bejelentést a http://nmhh.hu/internethotline/ oldalon a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság felé!

– Bűncselekmény gyanúja esetén tegyen feljelentés, kérje a rendőrség segítségét! ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments