Mi, váciak (is) a boldogtalanabbak közé tartozunk

A házasságban élő, nagycsaládos, jómódú, diplomás, középkorú nőnél nincs boldogabb, főleg ha a nyugat-dunántúli régió egyik kistelepülésén él – derül ki az ELTE PPK Pozitív Pszichológiai Kutatócsoportja és a Jobb Veled a Világ Alapítvány együttműködésében készített felmérésből. Ezen az is látszik, hogy mi, a középső régióban élők, köztük a váciak vagyunk az egyik legboldogtalanabb csoport.

Magyarország boldogságtérképének összeállításához több mint hét és fél ezer 17 és 88 év közötti nőt és férfit kérdeztek meg arról, hogy mennyire érzik boldognak magukat. A felmérés kiterjedt az élettel való elégedettség, az érzelmi, a pszichológiai, a szociális és spirituális jóllét és a mentális egészség szintjének a megállapítására is – derül ki a vaol.hu cikkéből.

A 2018-ban megkérdezettek minden régióban boldogabbnak mondták magukat, mint a 2017-es mintában szereplők. A boldogságszint emelkedése a Nyugat-Dunántúlon és a Dél-Alföldön a legmarkánsabb, Közép-Magyarországon a legkisebb mértékű. A nők minden régióban és minden korcsoportban boldogabbnak vallották magukat, ők a mentális egészség és a pszichológiai immunitás terén is jobban állnak, mint a férfiak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Érdi kiállítás a váci Hincz-gyűjtemény kincseiből

Akik gazdagnak vagy jómódúnak vallják magukat, azok boldogabbak, ahogyan a több gyermeket nevelők, az iskolázottabbak és a házasságban vagy kapcsolatban élők is. A legboldogabbnak a négy vagy annál több gyermeket nevelő férfiak és nők mondták magukat. Változatlanul a 36-50 évesek korcsoportjába tartozó férfiak és nők boldogságszintje a legmagasabb.

Észak-Magyarországon a legkevésbé boldogok az emberek, és a Nyugat-Dunántúlon lakók vallják magukat a legboldogabbnak, a megyeszékhelyek közül pedig a Szombathelyen élők a legboldogabbak. A Közép-Magyarország területén élők boldogságszintje ugyanakkor a magyar lakossági átlag alá került. Nógrád megye változatlanul a legkevésbé boldog, és Salgótarján is a megyeszékhelyek rangsorának az utolsó helyét foglalja el. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments