A darázs legnagyobb ellensége a sör

Inváziót jósol a szakember, a királynők könnyedén átvészelték a telet. Noha úgy tűnik, megvan a poloska halálos ellensége – az Olaszország felől érkező szamurájdarázs -, úgy tűnik, az életünket megkeserítő rovarok sohasem fogynak el.

Mint a Szoljon.hu írja, az idei megfigyelés szerint hamarabb „indult be” a természet tavasszal, mint szokott, a tapasztalatokat pedig Molnár Ferenc, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület megyei szaktanácsadója is alátámasztotta a lapnak. A tavalyi sokdarazsas év után idén sem lesz jobb a helyzet, igaz, nem késő védekezni.

A darázskirálynők ezekben a hetekben keresik a fészküket és építik a kolóniájukat, tehát most kell elkezdeni a védekezést ellenük. Most lehet a darázskirálynőt elkapni, ugyanis csak ő telel át, a többiek elpusztulnak a télen – figyelmeztet a szakember.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Akár a minimális forrásból működő Pest vármegyei szervezetek is valóra válthatják projektjeiket a Tesco 15. alkalommal kiírt pályázatával

A védekezés technikájáról szólva elmondta, félbe kell vágni egy flakont, a kupakot pedig visszahelyezni, és a következő elegyet kell létrehozni a fejtetőre állított eszközben:

  • negyed liter sör
  • 15 deka cukor
  • negyed liter víz
  • 1 kanál ecet (hogy a méhek ne menjenek rá)

A darazsat vonzza ez a keverék, és azért ideális most kirakni, mert így nem fog feldúsulni a kolónia – tette hozzá Molnár Ferenc.

A darazsak akár 4-5-ször is szúrhatnak, szemben a méhekkel. Darázsirtást pedig csak szakember segítségével szabad végezni, illetve védőfelszerelésben.

Onnan tudhatja valaki hogy befészkelték magukat hozzá a darazsak, hogy nagyon intenzíven kezdenek mozogni a hőmérséklet emelkedésével. Meg lehet számolni a darázs ki- és bemenetelét, és ha másodpercenként négy-öt, esetleg tíz darázs repül el és vissza az épület környékén, akkor már hatalmas darázsfészekről van szó – mondta még a jól látható, beázásszerű foltként feltűnő jelenségről. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!