A tapsifülesek jól tartásának egyszerűek az alapszabályai

Sok szülő dönt úgy – a gyerek(ek) örömére – húsvétkor, hogy befogadnak családi kedvencnek egy-két nyuszit, akár csak néhány hétre, vagy épp tartósan. Mint azt dr. Balogh Béla, a Kedvenc Állategészségügyi Központ vezetője elöljáróban elmondta, megfelelő körülmények között a nyulak akár nyolc-tíz évig elélhetnek.

– Ahhoz, hogy a nyuszik ilyen hosszú kort megélhessenek, fontosak bizonyos védőoltások, amelyek akár már négy hetes kortól beadhatók, elsősorban a myxomatózis nevű, rovarcsípés útján elkapható himlőszerű kórt és a nyulak vérzéses betegségét kell rizikóként megemlíteni. Nagyon fontos a féregtelenítés is. Ahhoz, hogy az állat nyugodtabb és így egyúttal kezesebb legyen, a génjeiktől függően adott esetben agresszivitásra hajlamosabb bakok esetében az ivartalanítás szintén célravezető orvosi beavatkozás – mondta a szakember.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vasúti átjáró sorompójának hibája

Aztán sorolni kezdte a legfontosabb – szavai szerint kifejezetten egyszerű – tartási alapszabályokat.

– Tévhit, hogy a nyulaknak elég folyadékforrást jelentenek a különböző zöldség-, gyümölcs és fűfélék, ezzel szemben lényeges, hogy mindig legyen ivóvizük, akár tálkában, akár speciális golyós önitatóban, higiéniai szempontból természetesen ez utóbbi a jobb megoldás. Folyamatosan biztosítani kell nekik szénát, mert hátsó fogaik is állandóan nőnek, és ezek kopását a szénarágás biztosítja. Ezzel együtt fontos táplálékforrást jelentenek számukra a zöldségek, különböző fűfélék is, amelyekkel kapcsolatban lényeges, hogy tél után azonnal kezdjük el adni kedvenceinknek, kezdetben – a felpuffadást megelőzendő – enyhén megfonnyasztva, aztán a fonnyasztást fokozatosan el lehet hagyni. Különféle magvakat, például búzát, napraforgót, borsót is adhatunk a nyusziknak, csakúgy mint kukoricát, de itt figyelni kell a mennyiségre, mert elsősorban ezeknek a terményeknek a túladagolása vezethet elhízáshoz. Rendelkezésre állnak aztán különféle nyúltápok, amelyeket azért ajánlok jó szívvel, mert ezekben kiegyensúlyozottan jelen van minden fontos tápanyag – lajstromozta dr. Balogh Béla a legfontosabb táplálékokat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Deákvár 125" Kiállítás megnyitó a Deákvári főtéren

A szakember elmondása szerint lakhelyként nagy méretű nyúlketrec ugyanúgy megfelel mint – kertes házban – az épített ól kis kifutóval, alomként kukoricacsuhé-darálék, granulált fűrészpor, faforgács, kutya-macska alom egyaránt alkalmazható, különösen a kint tartott állatok téliesített helyére fontos a bő szalmaágy.

Végül a nyulak taníthatóságáról ugyancsak szót ejtett dr. Balogh Béla, akinek elmondása szerint a próbálkozás egyedtől függően nagy sikerélményt, sok örömöt jelenthet a gazdáknak, mivel meglepő eredményeket is el lehet érni ezekkel a bájos állatokkal.

– Kezdjük a szobatisztasággal, ami nem automatikus, vagy kialakul vagy nem, de ha vécének szánt helyet szintén biztosítunk a ketrecben vagy ólban, jó eséllyel kialakulhat. Ezen túlmenően egyedtől függően, tehát genetikai alapon vannak kevésbé intelligens nyulak ugyanúgy, mint úgymond „fékezhetetlen agyvelejűek”, na természetesen nem épp olyan értelemben mint a Négyszögletű Kerek Erdő című Lázár Ervin mese Aromo-ja, csak a maguk módján. A legértelmesebbek például akár képesek úgy követni a gazdájukat mint egy kutyus, tehát nyugodtan sétáltathatók is – mondta az egészségügyi központ vezetője. (Ribáry Zoltán)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!