Előzetesbe került a váci ginás drogkereskedő

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója április 5-én elrendelte annak a váci férfinak a letartóztatását, akit jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelemmel és más bűncselekményekkel gyanúsít a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

A gyanúsított a nyomozás eddigi adatai szerint 2017 őszétől rendszeresen árult Vác területén Gina (GBL) típusú kábítószert, többek között annak a váci lakosnak is, aki készpénzért, vagy amfetamin tartalmú speed kábítószerért cserébe saját használatra, illetve továbbértékesítésre legalább 10 liter GBL tartalmú kábítószert vásárolt tőle. 2018. szeptember 13-án, majd 14-én a nyomozó hatóság az említett vásárlótól lefoglalt 9,72 gramm folyadékot és a 3 db folyadékkal teli üvegecske, 66,3 gramm GBL hatóanyag tartalmú Gina elnevezésű kábítószert.

A GBL esetén 6,2 gramm a csekély mennyiség felső határa. Figyelemmel a gyanúsított által értékesített kábítószer mennyiségére – legalább 10 liter -, a fenti cselekmény alkalmas a Btk. 176. § (1) bekezdése szerint a jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntett elkövetésének megállapítására.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Rács mögött a szüleit és nagyapját terrorizáló férfi

Az ügyben a nyomozás jelenleg folyamatban van. A bűncselekmény tárgyi súlya miatt, a várható büntetés nagysága 20 évig, vagy életfogytiglani szabadságvesztésig is terjedhet.

A gyanú tárgyát képező cselekmény jellegéből, megvalósítási módjából, valamint az elkövetői és vásárlói kör kiterjedtségére is figyelemmel a bíróság álláspontja szerint tartani lehet attól is, hogy a gyanúsított szabadlábra kerülve megnehezítené, veszélyeztetné a bizonyítás eredményességét, összebeszélne a tőle kábítószert vásárló, ez ideig ki nem hallgatott személyekkel, illetve az egészséget folyamatos jelleggel, hosszabb időn keresztül veszélyeztető újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el.

A bíróság a gyanúsítottat meghallgatta és a fentiek alapján elrendelte letartóztatását az első fokú bíróság tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb azonban május 5-ig.

Az ügyész és a gyanúsított a döntést tudomásul vette, a gyanúsított védője bűnügyi felügyelet elrendelése iránt nyújtott be fellebbezést, így a döntés nem végleges, de végrehajtható. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!