Sok vendég, sok érdeklődő a Credo-ház programjain

Dolgos évad van a hátunk mögött – állapítja meg a Credo-ház elmúlt szezonjáról az intézmény vezetője, Lonkay Márta, aki összefoglalót küldött lapunknak. A számok tükrében: 80 előadás, több mint 250 előadó, közel 7000 vendég. Ennyien látogattak el a Credo-házas előadásokra és a püspöki palota dísztermében zajló koncertjeikre.

„A teljesség igénye nélkül, csak kiemelve a hosszú sorból pár emlékezetes előadást. Szeptemberben kezdődő évadunkat teológiai sorozatunkkal nyitottuk, melyet a felekezetek közötti párbeszéd jegyében hónapról hónapra megismételtünk. A református, a baptista, az evangélikus, a görögkatolikus és a katolikus egyház is bemutatkozott és nagyszerű előadásokat hallhatunk az Eucharisztia, Úrvacsora témakörében. Egyvonalban Istennel címmel nyitottunk kiállítást Simon András grafikusművésznek, akinek alkotásaiban valóban minden vonalnak értelme és mondanivalója van.

Aztán következett a Credo történetének talán leginkább és legnagyobb várakozást kiváltó estéje. Korunk sztárszínésze, a Vígszínház ifjú színművésze, Vecsei H. Miklós látogatott el közénk, s mesélt életéről, színházról, szerepekről. Évadnyitó palotakoncertünk is emlékezetes marad. Megyesi Schwartz Lúcia a Magyar Állami Operaház magánénekese és Bizják Dóra zongoraművész adott teltházas dalestet. Őszi programjaink közül kiemelkedett még a püspöki palotában rendezett, bejárással egybekötött pincelátogatás, Vanderlik Tamás és Cservenák Péter vezetésével.

Megemlékeztünk a Családok évéről is. A Credo színpadán Pintérné Váray Rita és Pintér Dávid művészházaspár adott komolyzenei koncertet. Uzsalyné dr. Pécsi Rita neveléskutató az okoseszközök hatásairól tartott tanulságos előadást, palotakoncertünkön pedig a Custos Consort régizene együttes koncertjét hallhattuk. Novemberben Fazekas István drámaíró Pilátus éjszakája című egyfelvonásos monodrámáját láthatta a közönség a Jászai Mari-díjas Gregor Bernadett és Jánosi Dávid színművészek előadásában.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb parkolóhelyek épültek Alsóvároson

Palotakoncertünkön a világhírű 100 Tagú Cigányzenekar örömjátékának lehettünk részesei Beke Farkas Nándor vezetésével. Ebben a hónapban Magyarország első pilótanője, Czigány Ildikó is ellátogatott közénk. A sokak által kedvelt Turek Miklós színművész Lelkem, Aranyom című monodrámája is bemutatásra került. Tömördi Viktor ferences szerzetes atya közreműködésével két kongói verbita szerzetes látogatott el hozzánk. Albert és Fábien testvér felidézte afrikai gyermekkorát, hivatásuk történetét, sok mosollyal fűszerezve.

Decemberben nemzetünk egyik legnagyobb művésze tisztelt meg jelenlétével. Popova Aleszja Kossuth-díjas balettművésszel Balázs Zsuzsa riporter beszélgetett. A művésznő élete, gondolatai, hite mindegyikünk számára példa lehet. Beer Miklós püspök atyánk negyedik interjúkötetét is bemutattuk, Most már látom címmel. A szerző ezúttal is Réti József, az est moderátora Bánhidy Vajk történész volt.

A hónap során Csáki Tibor Vác-felsővárosi plébános tartott adventi előadást, évzárónkon pedig a Lel-Tár együttes adott karácsonyi koncertet, s ekkor került átadásra az I. Credo díj is. Ezt az elismerést annak az embernek adományozzuk, aki az év során, szolgálatával sokat tett a Credo-házért. 2018 Credo-díjasa: Czombos Péter.

Januárban katolikus fiatalok érkeztek közénk, akik valóban ifjú apostolok a médiában. Az egyik legolvasottabb keresztény portál, a 777 blog szerzőit, Martí Zoltán főszerkesztőt és Vágvölgyi Gergely szerkesztőt, a népszerű műsorvezető Jákfalvy Kata kérdezte. Péreli Zsuzsa Kossuth-díjas képzőművész kiállítását is megnyitottuk Beer Miklós püspök atya jelenlétében. A csodálatos alkotások mellett Tolcsvay László Erkel Ferenc-díjas zeneszerző és előadóművész muzsikáját élvezhettük.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét örökbefogadó és sétáltató nap szombaton a Zöld menedék telephelyein

Palotakoncertünkön a Magyar Állami Operaház két vezető énekese, Gál Erika és Szvétek László művészházaspár adott emlékezetes koncertet, Szennai Kálmán, a Magyar Állami Operaház karmesterének közreműködésével. Februárban megünnepeltük a Házasság Világnapját, keresztény vállalkozók tettek tanúságot, Rákász Gergely koncertorgonistát láttuk vendégül pódiumbeszélgetésre, palotakoncertünkön Razvaljajeva Anasztázia ifjú művésznő kalauzolt minket a hárfa világába, a hónap végén pedig Szemerédi Bernadett színművész felejthetetlen zenés estjének lehettünk részesei Drexler Vajk közreműködésével.

Márciusban A pillant érkezése címmel mutattuk be Fazekas István legújabb monodrámáját, mely gróf Széchenyi István életéről szól, s melyet Jánosi Dávid, az Újszínház színművésze vitt színpadra. Vendégünk volt még a ghánai Sebastian atya, aki mesélt nehéz gyermekkoráról, tanulásról, európai missziókról. Élete és tettei igazi példa lehet számunkra, ahogyan megtartotta hitét, reményét és örömét. Márciusi palotakoncertünkön három ifjú művésznőből álló kamaraegyüttes, a Trio Energico lépett színpadra. Ilosfai Csenge hegedűművész, Mády-Szabó Eszter csellóművész és Vida Mónika zongoraművész nagyböjti hangversenye igazi lelki élményt adott mindannyiunk számára. A hónap zárásaként Koncz Attila szerkesztő-riporter a Közel-Keletre kalauzolt minket kalandos úti beszámolójával.

Áprilisban, Húsvétra készülve Hugyecz János gödöllői plébános atya tartott nagyböjti előadást, majd Fazekas István Váci Mihály- és Jókai-díjas költő, református teológus, jogász tartott előadást Jézus peréről, a küzdelem és a szenvedés értelméről és a költészet hatalmáról. Igazi tanúságtevés volt ez az este. A hónap végén dr. Peukert Emőke a franciaországi biblia szentek életéről tartott érdekes képes előadást. Palotakoncertünkön ezúttal a harmonika szerelmeseit láttuk vendégül, Pál Lajos, Magyarország Érdemes Művészének vezetésével.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét a gyermekek védelme volt a téma a városházán

Májusban a világhírű idegsebész, dr. Csókay András tartott előadást és tett tanúságot életéről, mélypontjairól, hitélményeiről, misszióiról. A Ferencesek évfordulóját is megünnepeltük Pax et Bonum címmel. Zomborka Márta muzeológus és Sándor Ákos építész tartott kiváló előadást, Tömördi Viktor ferences atya szavaival kiegészítve. Évadzáró palotakoncertünkön Farkas Rózsa Liszt Ferenc-díjas cimbalomművész előadóestjét élvezhettük, csodálatos művésznőnk, Megyesi Schwartz Lúcia operaénekessel kiegészülve. Péreli Zsuzsa Kossuth-díjas képzőművész kiállítását is elbúcsúztattuk, s elköszöntünk a gyermekektől is, hiszen az egész évben futó Katáng klubunk is nyári szünetre ment.

A számok tükrében: 80 előadás, több mint 250 előadó, közel 7000 vendég. Ennyien látogattak el a Credo-házas előadásainkra és a püspöki palota dísztermében zajló koncertjeinkre. Hála minden csillogó szemért, jó szóért, kézfogásért, őszinte beszélgetésért. Ezért érdemes alkotni, működni és élni.

A szeptemberben induló új évadunkban olyan nagyságokkal találkozhatnak majd, mint Sebestyén Márta UNESCO és Kossuth-díjas népdalénekes, dr. Papp Lajos világhírű szívsebész professzor, Oláh Zoltán Kossuth-díjas táncművész és még sokan mások.

A magam és a kollégáim nevében kívánok mindenkinek szép nyarat, sok lelki élményt és feltöltődést. Teréz anya örökérvényű gondolatával zárom soraimat: »Soha ne engedd, hogy valaki ne legyen boldogabb a veled való találkozás után, mint előtte«. Erre törekszünk a következő évadunkban is. Isten áldjon Mindenkit!” – írja beszámolójában Lonkay Márta.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!