Ha belépsz a kórházba, moss kezet – figyelmeztetnek

A látogatói kézfertőtlenítés lehetősége védelmet biztosíthat a behurcolt fertőzésekkel szemben – mondta a Dr.Infonak a váci Jávorszky Ödön kórház higiénés főorvosa. A kézhigiéne az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésének egyik legfontosabb eszköze. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ezért is indította el 2005-ben a Tisztább betegellátás – biztonságosabb betegellátás című programot, melynek fő célja az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések gyakoriságának csökkentése volt.

A WHO pedig 2009-ben csatlakozott ehhez a „Ments életeket: moss kezet!” című kampánnyal, a melyben irányelveket, útmutatókat fogalmazott meg a témában.

Az egészségügyi ellátás során fellépő fertőzések csökkentését támogató projektek keretében több intézkedés is történt hazánkban az elmúlt időszakban. Például ez év január végén és februárban az országos tisztifőorvos által kiadott két módszertani útmutató jelent meg a hólyag katéterrel összefüggésbe hozható húgyúti fertőzések megelőzése és az érkatéterrel  összefüggésbe hozható véráramfertőzések megelőzése témakörben. A kórházakban meglevő módszertani útmutatók, ezek szellemében lettek aktualizálva.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Tavaszi szél vizet áraszt…”

A  váci Jávorszky Ödön Kórházban kiemelt feladat a nozokómiális infekciók, az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzés megelőzése, számuk csökkentése. A megelőzés egyik legfontosabb eleme pedig a helyes kézhigiéne alkalmazása.

Az egészségügyi intézményben azt tapasztaltuk, hogy minden betegellátási ponton biztosított a megfelelő kézhigiéne feltétele. Könyökkel működtethető kézfertőtlenítő adagolók vannak a kezelő helyiségekben, a kötözőkben, nővérszobákban és a kórtermekben is, amelyekben biztosított a kézfertőtlenítőszer.

„Áprilisától negyven darab szenzoros kézfertőtlenítő adagolót szereltünk fel a kórház különböző  területein” – mondta a Dr. Infonak Szekeressy Zsuzsanna, a Kórházhigiénés Szolgálat osztályvezető főorvosa. – Ebből tíz készüléket a látogatói belépési pontokon, ahol figyelemfelhívó plakát is jelzi a helyes kézfertőtlenítés lépéseit. Ez azért nagyon fontos, mert a látogatói kézfertőtlenítés lehetősége védelmet biztosíthat a látogatónak és a legyengült védekezőképességgel rendelkező betegeknek is, a látogatók által esetlegesen behurcolt fertőzések kialakulásától.

Az a tapasztalatunk, hogy a látogatók bátran használják az adagolókat. Akinek pedig mégis elkerülné a figyelmét, az osztályon dolgozó munkatársak, sőt a betegek vagy a látogatók maguk kérik fel a készülék használatára – teszi hozzá a főorvosnő.

A többi szenzoros adagolót a magas kockázattal bíró betegellátási pontokon – a műtőkben, intenzív osztályon, sebészeti kötözőkben, kardiológiai, neurológiai őrzőben sürgős betegellátó osztályon – helyezték el.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Áprilisban indul a Központi Statisztikai Hivatal lakosságot érintő adatfelvétele

A főorvos szerint elmondható, hogy az intézményben dolgozó munkatársak betartják a kézfertőtlenítés szabályait, amit az egész évben végzett ellenőrzések eredményei is alátámasztanak. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!